Здраве

22 Април 2014

2294

Животът днес

Артишокът - незаменимият родственик на магарешкия бодил

Външният вид на артишока ни препраща към шишарката, но всъщност най-близкият му роднина е магарешкият бодил. Екзотичното растение е известно със своя нежен, оригинален орехов привкус още от античните времена. Оттогава се знаят и ползват и полезните му свойства.

Екзотичното растение не само е кулинарен деликатес, но и склад на вещества, поддържащи здравето и тонуса на организма ни. В състава му присъстват витамините - бета каротин, В1, В2, В6, фолиева и аскорбинова киселина, токоферол (витамин Е) и рядко срещаният витамин К. Артишокът е богат на макро- и микроелементи - калций, калий, магнезий, фосфор, натрий, манган, желязо, мед, цинк, селен. Вкусната шишарка съдържа още флавоноиди, силимарин, инулин и др.

Артишокът е природно средство, което подобрява обмяната на веществата, възстановява клетките на черния дроб и жлъчката. Всички активни вещества, влизащи в състава на артишока, защитават клетките на черния дроб от вредното действие на токсините, извеждат солите и отровите от организма, регулират изработването на жлъчен сок, помагат за преработването на белтъчините и мазнините, намаляват образуването на газове и препятстват развитието на холецистит.

Съдържащият се в растението цинарин е като бариера пред развитието на атеросклерозата. Само две седмици след включването на артишок в менюто нивото на холестерина рязко се снижава, а при пациенти с такъв проблем се наблюдава забележимо подобрение. Цинаринът е и мощен антиоксидант, който заедно с витамин С неутрализира действието на свободните радикали, предпазва от преждевременно стареене, бори се с раковите клетки и сърдечносъдовите заболявания.

Естественият пребиотик инулин стимулира увеличаването на полезните бактерии в стомашно-чревния тракт, намалява съдържанието на глюкоза и холестерин. Това изключително полезно вещество снижава нивото на захар в кръвта (явява се природен аналог на инсулина), което го прави предпочитан от диабетици, подобрява абсорбирането на минералите (особено на магнезия и калция) в стомашно-чревния тракт, оказва положително влияние върху плътността на костната тъкан и нейната минерализация.

При силна интоксикация на организма се препоръчва прием на артишок, за да се предотвратят патологични промени в състава на кръвта. Растението стимулира дейността на стомаха, укрепва имунната система и повишава устойчивостта и съпротивлението на организма срещу различни инфекции, бори се успешно със запека, помага при диспепсия. И още - извежда съединенията на азота от организма и го снабдява с важни хранителни вещества, подобрява и състоянието на кожата. Съвсем не на последно място растението е лек срещу импотентност.

Артишокът се препоръчва на хора, които живеят в райони с влошена екология, и на злоупотребяващи с цигари и алкохол.
Всичките тези полезни ефекти се проявяват при много ниска енергийна стойност - от 20 до 40 калории, в зависимост от зрелостта на растението.

В различните страни приготвят артишока по различни начини - варят го, пържат го, задушават го, пекат го, мариноват или сушат. А на някои место го предпочитат суров. Както вече споменахме, полезните му свойства са били известни още в древността. Плиний Стари в своите ръкописи отбелязва, че растението е естествено пикочогонно средство. Гърците са го смятали за пръв помощник на красотата, защото избавя тялото от неприятна миризма, почиства кожата на лицето и кръвта, топи излишните килограми. (ЖД)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 97