Склонността към неудържимо говорене може да е сигнал, че при човека се развива едно или друго заболяване на главния мозък.

До този извод са стигнали невробиолози от Уисконсинския университет в Мадисън, САЩ. Според американските специалисти, изразявайки собствените си мисли на глас, хората компенсират понижената мозъчна активност и тренират слуховата си памет. А това може да е сигнал за първи признаци на Алцхаймер и проблеми с паметта.

Разбира се, откритието на учените не може да служи за категорична диагноза и бъбривите хора да нямат никакви проблеми с мозъка. Но пък не е зле да повишим вниманието си, ако наши близки на възраст от 50 до 75 години (когато са най-много жертвите на Алцхаймер) започнат неспирно да бърборят, когато това не е типично за тях.

Учените отбелязват, че един от главните признаци на възможен здравословен проблем може да бъде постоянното желание да се описва ситуацията. Затова, ако човек започне максимално и прекалено подробно да обяснява случващото се, това може да е явен фактор за развитие на невродегенеративно заболяване.

Неотдавна експерти за първи път установиха химическата структура на белтъка, който предизвиква Алцхаймер. А това е сериозна крачка към справяне със сериозния здравословен проблем.

 

Сподели във Facebook