Здраве

4 Ноември 2014

5693

Камен Здравков.

Безплатна силанизация на детските зъби

В рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата Министерството на здравеопазването финансира силанизацията („запечатване”, „консервиране”) на първите постоянни зъби при малките на възраст от 6 до 8 години. Безплатното поставяне на силанти се извършва от над 500 лекари по дентална медицина в цяла България. Повече информация за програмата е достъпна на интернет адрес oralnaprofilaktika.bg Записвания за безплатната профилактика се правят на телефон (също безплатен) 0800 14546. Срокът е до 20 ноември 2014 г.

Обърнахме се към д-р Ирена Божидарова, лекар по дентална медицина в „Юниордент”, с въпроси за ефективността от навременната профилактика. С нея разговаря Камен Здравков.

-Д-р Божидарова, какво налага да се полагат специални грижи за първите постоянни дъвкателни зъби в детската възраст?

-Дъвкателните зъби се различават от останалите. Тяхната повърхност има множество ямки и фисури (цепнатини), които често са доста дълбоки и трудно се самопочистват по време на хранене. Те задържат хранителни остатъци, а за децата е трудно да ги почистят с четка и паста, защото са разположени в задната част на устната кухина. Затова в тези зони се натрупва зъбна плака, в която се развиват микроорганизми. Те от своя страна образуват киселини, които извличат минерали от емайла и така се развива кариес. Освен това постоянните зъби на децата пробиват с незавършена минерализация. Емайлът узрява в устната кухина едва две години след пробива. През този период зъбите са по-слабо устойчиви спрямо кариес. Това важи с най-голяма сила за силно нагънатата повърхност на дъвкателните зъби. Точно там най-често се развиват първите кариеси. 

-Как детето да се предпази от това увреждане на зъбите?

-Най-ефективната профилактика е поставянето на силанти. Те се полагат върху дълбоките ямки и фисури на дъвкателните зъби, където образуват тънък, гладък и твърд защитен слой, който представлява бариера между зъба и микроорганизмите в зъбната плака. 

-Доколко ефективен е този метод?

-Проучванията показват 100% ефективност в предотвратяването на кариеса на дъвкателните повърхности. Но трябва да се спазят определени условия. Най-подходящият период за поставянето на силантите е до две години след пробива на зъбите. Освен това трябва да се правят периодични контролни прегледи, за да се възстанови при необходимост целостта на положения силант, ако има нарушения в неговата цялост. И все пак, дори и при загуба на част от силанта в течение на времето, зъбите със силанти се засягат по-малко от кариес в сравнение със зъбите, които никога не са били силанизирани.

-Колко време средно се задържат силантите?

-Това зависи от вида на самия силант, както и от дълбочината на ямките и фисурите, върху които е положен. Но средно продължителността на задържане е от 2 до 4 години. 

-Защо силантите не се поставят на всички зъби, а само на дъвкателните?

-Силантите са специално разработени за профилактика на кариеса на дъвкателните повърхности. Те са течни, за да могат да навлязат в ямките и фисурите на дъвкателните зъби. Не е възможно задържането им върху гладките и страничните повърхности на зъбите.

-Има ли болка при процедурата и вижда ли се след това, че зъбът е обработван?

-Процедурата не е болезнена, тя не оставя неприятен спомен, детето може да се храни нормално веднага след нея. При говор и смях силантът не се вижда, но може да се забележи, ако човек специално се загледа отблизо. Цветът им е млечнобял. След износването на силантите те не оставят никаква следа върху зъбите. 

-Когато не се извършва в рамките на безплатната държавна кампания, каква е цената на силанизирането?

-Между 25 и 30 лв. на зъб, т.е. за обработване на четирите шести зъба цената би била около 100–120 лв. Затова призовавам родителите да се възползват от сегашната възможност за безплатно предпазване на най-уязвимите постоянни зъби на децата си между 6- и 8-годишна възраст и напомням, че тази година е до 20 ноември.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 121