Здраве

9 Февруари 2015

1191

Животът днес

Безплатни изследвания за диабет при хора със затлъстяване

Хората със затлъстяване - една от най-рисковите групи за диабет, ще могат да си направят безплатни изследвания. Това съобщават в профила си в CredoWeb от Сдружение "Диабет и предиабет". С нарастване на теглото се увеличават и случаите на захарен диабет. Двете неща пък са рискови фактори за сърдечносъдови заболявания. Диабетът води до усложнения, това е всеизвестен факт. Малцина обаче знаят, че предиабетът (състояние, предхождащо същинското заболяване) води до същите неприятни здравни проблеми. 

Чрез своите доброволци сдружението работи, за да подпомага пациентите с диабет и предиабет, но и лекарите, които се борят със заболяването. Наскоро започна един голям изследователски проект за предиабет и затлъстяване, чиито резултати се очаква да бъдат голямо достижение на българските ендокринолози и който от сдружението се надяват да бъде пробив в разбирането за предиабета. Скоро ще стартира и проект за изследване на усложненията при диабет и предиабет. Затова сега се търсят хора със затлъстяване и/или предиабет. До месец-два ще започнат и изследванията на диабетици. Общо ще бъдат изследвани 200 души. 

Редица проучвания показват връзката между затлъстяването и диабета. Установява се връзка между нарастването на индекса на телесната маса (ИТМ), заболеваемостта и смъртността като цяло. Затлъстяването се свързва с повечето сърдечносъдови рискови фактори, по-специално с повишено артериално налягане, влошено състояние на липидите - повишен LDL холестерол и нисък HDL холестерол. С увеличаване на наднорменото тегло случаите на захарен диабет нарастват много, а така също и сърдечносъдовите инциденти. 

Ако искате да участвате в тези изследвания, потърсете профила на сдружение "Диабет и предиабет" на credoweb.bg

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 132