Здраве

23 Февруари 2023

credoweb bg

Гликозиди, сапонини, флавноиди, стероиди, танини, алкалоиди, терпени - всичко това не са синтетично създадени химикали, а съставки с антивирусни и антисептични свойства, които откриваме в природата.

Натуралният сироп за кашлица Ен-Ти-Тус съдържа екстракти от 7 лечебни растения, използвани в традиционната индийска медицина още от дълбока древност за успокояване на раздразнените дихателни пътища. ​

Древната индийска наука за здраве и дълголетие Аюрведа въплъщава мъдростта на хилядолетен практически опит. Билките, които се използват в нея, дават забележим и бърз ефект. Полезните им вещества са дълъг списък: гликозиди, сапонини, флавоноиди, стероиди, танини, алкалоиди, терпени и др. В сезона на вирусите особено ценни са техните антивирусни, антисептични свойства. Билките повлияват благоприятно общото неразположение и температурата. Успокояват раздразнените от възпалението дихателни пътища и гърло. 

Ако някога приготвянето на настойки и отвари е било тежка работа, а дозирането - на око, днес е достатъчно да посетим най-близката аптека. В тази статия представяме 7 от най-популярните лечебни растения в Аюрведа с основните им приложения.

Градински карамфил (Syzygium aromaticum)

Градинският карамфил е подправка, която свързваме с Коледа. Той не само ухае приятно, но притежава противомикробни свойства. Изследван е в редица проучвания, които доказват неговата аналгетична, антиоксидантна, противоракова, антисептична, спазмолитична, противовъзпалителна, антивирусна активност.

Справя се дори с патогенни бактерии, някои от които са резистентни на антибиотици като златист стафилокок. 

Харитаки (Terminalia chebula)

Харитаки са плодовете на дървото Terminalia chebula, което достига до височина 30 м. Приличат на ядки и са известни с богатия си лечебен състав – над 20 са полезните вещества в тях. Също толкова дълъг е списъкът на възможните приложения. Включен е в състава на различни лекарствени препарати.  

Известни са противовъзпалителните и антивирусни свойства на харитаки. Справя се успешно с различни бактерии и гъбички. Дребните плодчета се използват още като имуномодулатор, като отхрачващо и антиастматично средство. Полезно е при простуда, защото блокира прекомерната секреция на слуз от дихателните пътища.

В Аюрведа и в традиционната тибетска медицина се използва за лечение на простудна кашлица. В наши дни е в състава на продукти, които втечняват състава на секретите при настинка и грип, за да подпомага отхрачването.

Жълто кучешко грозде (Solanum xanthocarpum)

Растението, чиито плодове са жълтото кучешко грозде, се нарича кантакари. Изключително ефективно при респираторни заболявания като астма и кашлица. Помага още при болки в гърлото, мускулни болки, температура.

При кашлица жълтото кучешко грозде действа като антитусив. Намалява рефлекса за кашляне, действа отхрачващо. Спомага за разреждането на слузта и намалява нейното отделяне. Билката прочиства дихателните пътища и се грижи за здравето на белите дробове. 

При астма кантакари разширява бронхиолите, намалява отока и образуването на слуз. Предотвратява усложнения като синузита, пази и от алергии на горните дихателни пътища.

Ажгон (Trachyspermum ammi)

Ажгон е друго популярно растение в Аюрведа. Тази билка има добър обезболяващ и антимикробен ефект. Екстракт от растението показва голям ефект върху грам-положителните и грам-отрицателните микроби, като например мултирезистентната Salmonella typhi. Химикалът тимол в растението блокира активността на микробите.

Растението има добър ефект и при кашлица, подкрепен от неговите противовъзпалителни и спазмолитични свойства. В добавка има бронходилататорен (съдоразширяващ) ефект при астматични дихателни пътища.

Бхаранги (Clerodendrum serratum)

Бхаранги е една от най-старите билки, използвана в аюрведичната медицина. Свързва се със здравето на дихателната система и за укрепване на гласните струни. Листата на растението се използват за повишаване на апетита и също имат отхрачващо действие. Представлява многогодишен дървесен храст с красиви цветове, които приличат на лотос.

В Аюрведа се използва за лечение на обикновена настинка, кашлица, дори туберкулоза.

Препоръчват я още при ринит, астма и хронични респираторни заболявания. Екстракт от листата действа като бронходилататор и муколитик. Втечнява секретите, подпомага отделянето на излишната слуз. Бхаранги има също така доказани антимикробни и противовъзпалителни свойства.

Джинджифил (Zingiber officinalis)

Джинджифилът отдавна е популярен и у нас – не само като лечебно растение, но и като кулинарен деликатес. Подобно на други известни растения от Аюрведа се използва както в кухнята и при различни здравословни проблеми – настинка, грип, кашлица, стомашни неволи и много други. 

Има сгряващ и противомикробен ефект, затова много хора сами си правят чайове, настойки с джинджифил при симптоми на грип и настинка.

В сезона на вирусите джинджифилът е много полезен за справяне с инфекциите. Мощните му противовъзпалителни свойства се дължат на гингероли. Активните вещества в ароматния корен са отговорни за пикантния му вкус. Джинджифилът предизвиква изпотяване – процес който почиства порите и елиминира токсините от тялото.

Кардамон (Elletaria cardamomum)

Кардамонът е популярна подправка и една от най-скъпите – нарежда се на трето място след шафрана и ванилията. Има специфичен цитрусов аромат – богат и плътен. Може да се използва за детокс заради диуретичния си ефект. Известен е и с това, че понижава кръвното и може да се използва като антидепресант. 

Помага за облекчаване на настинка и грип. Отвара от кардамон се прилага успешно и при бронхит и кашлица.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook