Бирата се нареди до здравословните напитки
Съвсем неочаквано напитки с неособено добра репутация се оказаха полезни за здравето. Червеното вино снижава риска от сърдечносъдови заболявания, кафето предотвратява болестта на Алцхаймер, бори се със затлъстяването, диабета и даже рака. Дойде ред и на бирата.
Китайски учени доказаха, че пивото и по-точно хмелът е единственият натурален източник на флавоноида ксантохумол, който неутрализира активните форми на кислорода. Те предизвикват оксидативен стрес, а той на свой ред може да причини най-различни заболявания – от Алцхаймер и старческо слабоумие до рак и проблеми със сърцето. Специалистите са единодушни, че бирата може да предотврати тези заболявания, но само ако е в умерени количества.
Още през 2002 г. учените откриха, че веществото ксантохумол притежава противораково действие. Флавоноидът е способен и да понижи нивото на холестерол в кръвта и по този начин да предотврати атеросклерозата. (ЖД)