Здраве

1 Декември 2014

1154

Животът днес

Близо 30% от родителите пушат пред децата си

Завърши информационната кампания „Дишай свободно“, която бе реализирана сред четвъртокласниците на 10 столични училища в периода 20.10 – 07.11.2014 г. Целта бе децата да се запознаят с вредата от тютюнопушенето и ролята му на рисков фактор за развитие на алергии и респираторни заболявания. Организатор на кампанията е Българското дружество по алергология (БДА), със съдействието на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).

Сред повече от 750 четвъртокласници в София бе проведена и анкета за познанията им за вредата от тютюнопушенето. Резултатите от нея показват, че 98% от децата смятат, че пушенето е вредно, а 73% от тях са отговорили, че вредният навик вече не е модерен. На въпроса "Имате ли приятели, които пушат" близо 32% от анкетираните ученици отговарят положително.

Най-ранната възраст на приятелите пушачи е 9 г., а средната възраст - 27 г. Това е така, тъй като "под приятели" децата съобщават и за свои познати и роднини, много често родители, баба и дядо.
Тревожни са данните, че около 28% от анкетираните деца отговарят, че родителите им пушат пред тях в затворени пространства.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 125