Болката от бъбреците често е трудно да се отличи от тази в гърба и кръста. Ако симптомите все пак са свързани с отделителната система, обикновено има и болезнени крампи в долната част на корема.

За какво служат бъбреците

Основната задача на бъбреците е да филтрират кръвта. Това се случва през милиони микроскопични, подобни на сито съдове (бъбречни тела, гломерули). Те работят неуморно, за да извличат излишната течност, соли и токсини от телесните течности, посочва сайтът Bolenzdrav.com.

По този начин всеки ден се филтрират около 180 литра течност, от която накрая остават около 1,5 литра урина, с която се освобождаваме от отпадните вещества.

Кои са възможните причини за болката

Пиелонефрит – симптомите включват още тежка, внезапна поява на болка в хълбока, висока температура, студени тръпки, повръщане и коремни спазми, кръв в урината и често уриниране.

Камъни в бъбреците – те се образуват най-често от солеви отлагания от урината. Ако се раздвижат през тясната уретра към пикочния мехур, могат да се появят силни болки. 

Гломерулонефрит – типични признаци са кръв в урината (хематурия), честите позиви за уриниране и откриване на белтък в урината чрез изследване.

Бъбречен тумор - в напреднал стадий туморът на бъбреците може да причини тежка бъбречна болка. 

Кисти на бъбреците - това е наследствено заболяване, при което в бъбреците се образуват множество кисти, пълни с течност. При него също често се наблюдава болка в хълбока, чести инфекции на пикочните пътища и високо кръвно налягане. 

Хронична бъбречна недостатъчност - бъбреците бавно губят от капацитета си. Може да се наблюдават още пенеста или червена урина и задържане на вода в краката (оточност). Бъбречната недостатъчност обаче може да е и напълно асимптоматична. Тоест да протича скрито, без симптоми.

Остра бъбречна недостатъчност - бъбреците губят функционалността си за кратко време вследствие на съдова оклузия, изгаряния или голяма загуба на кръв, лекарства или камъни в бъбреците. 

Менструални болки - това е “фалшива” тревога. Силни болки преди или по време на цикъла може да се объркат с болка в бъбреците.

Причини за болки в бъбреците

Заболявания, при които болката в бъбреците е симптом

Това могат да бъдат:

  • камъни в пикочния мехур;
  • уретрит;
  • инфекция на пикочните пътища;
  • нефропатия.

Болката в бъбреците е симптом, при който винаги е добре да се посъветвате с лекар, освен ако сами не разберете, че се касае за безобидни камъни, които дразнят отделителните пътища, или пък за менструални крампи.

Спешно е посещението на лекаря, ако:

  • Болките в бъбреците продължават вече няколко дни;
  • Урината е оцветена в червено (хематурия – кръв в урината);
  • Имате едновременно висока температура, втрисане и спазматична бъбречна болка;
  • Имате също повръщане и/или диария;
  • Не отделяте урина продължително време (задържане на урина);
  • Сърдечният ритъм се забавя, появяват се световъртеж и се стига дори до безсъзнание;
  • Изразена оточност в краката или други части на тялото.
Топлата вана облекчава болките в бъбреците

Какво може да направите сами преди прегледа при лекаря

Затоплете мястото с топъл компрес или с дебел вълнен шал. Това помага срещу мускулните крампи.

Пийте повече течности, най-добре чайове за прочистване на бъбреците – полски хвощ, коприва, глухарче и др.

Ако болката е от камъни в бъбреците, добре действат топла вана, топла грейка на мястото или леки подскоци (ако възрастта и здравето позволяват).

 

Сподели във Facebook