Здраве

19 Октомври 2015

3038

credoweb bg

С д-р Стоев,  член на управителния съвет на Българска асоциация „Диабет“,  разговаря Георги Георгиев:

- Д-р Стоев, знаете ли приблизителната бройка на болните с диабетна полиневропатия и има ли регистър?

- Официален регистър на пациентите с диабетна полиневропатия няма. Преди известно време бе изработен Национален регистър на болните с диабет, който ще ни даде и такава информация, защото в него са включени и критерии за уврежданията от болестта. Данните се подават от НЗОК и се обработват от екипа на доц. Димитър Чаръкчиев отУСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“.

Счита се, че около 30 - 40% от диабетиците са с полиневропатия. По официални данни пациентите с диабет у нас са около 520 000, което ни позволява грубо да изчислим колко от тях са засегнати от това усложнение. Но все пак цифрата няма да е точна. Може да се каже, че все по-голяма част от диабетиците у нас развиват полиневропатия и тя много бързо се проявява – това е едно от първите усложнения на заболяването.

- Населението има ли достатъчно информация за проблема?

- Българската асоциация „Диабет“, а и голяма част от ендокринолозите, подаваме необходимата информация към всички болни. Д-р Румен Богданов от ДКЦ „Св. Лука – Диабетен център“ редовно обикаля страната и изнася лекции по проблема. Обучението включва – кои са симптомите на диабетната полиневропатия, как да поддържаме хигиената на краката си и какви да бъдат първите ни стъпки при наличието на увреждания.

Пълното интервю с д-р Адриан Стоев вижте в CredoWeb:

Кликнете върху снимката, за да прочетете какво казва д-р Адриан Стоев за диабетната невропатия, сериозните проблеми, с които се сблъскват пациентите и лекарите

Още за диабетната полиневропатия четете ТУК

Сподели във Facebook