Българите масово страдат от недостиг на витамин D

Данните от Националното представително проучване показват, че над 76% от българите страдат от недостиг на витамин D. Най-висок е процентът при възрастните хора (над 60 г.) – 25%, следван от хората в средна възраст – 21% от изследваните.

Цифрите са различни и при двата пола  – дефицит на витамин D се наблюдава при 27% от изследваните жени и при 15% от мъжете. Недостиг на витамин D е констатиран близо два пъти повече сред жителите на градовете в сравнение с тези в селата – съответно при 23% и 12% от изследваните от хора.

„Подобна тревожна статистика се наблюдава не само у нас, но и в държавите от Европейския съюз и повечето развити страни. В голяма част от тях тепърва започва да се обръща внимание на проблема с недостига на витамин D и да се предприемат съответните мерки“, заяви д-р Александър Шинков, главен асистент в Клиниката по тиреоидни, метаболитни и костни заболявания към УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев”.

Проучването е осъществено от Българското дружество по ендокринология и в него са участвали 2032 души от 10 български града (София, Стара Загора, Сливен, Добрич, Русе, Троян, Монтана, Видин, Благоевград, Сандански) и прилежащите към тях малки градове и села. Подобно измерване на нивото на витамин D сред популацията се прави за първи път в България.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 3