Здраве

9 Септември 2013

14681

Животът днес

Чалъми за обезкосмяване у дома

Най-новият пазарен хит се нарича „масло от яйца на мравки”

Тина БОГОМИЛОВА

Женските пропорции като еталон за красота са се променяли през вековете, но гладката кожа май си остава постоянно мерило. Според мнозина мъжете дори са станали по-суетни и от дамите по този въпрос. Опити за отърваване от окосмяването се правят от хилядолетия, но и до днес не е открито тотално обезвреждане.

Арсеналът е пребогат, а изборът между технология, цени, мазила, времетраене и липса на болка - труден. Цяла индустрия помага в битката с нежеланото окосмяване, а козметичните салони са с претъпкани графици, особено когато времето е хубаво. Рекламират се и много мехлеми и чалъми, които могат да се правят и у дома.

Сайтовете за колективно пазаруване се надпреварват с оферти за вълшебно масло от яйца на мравки. Според рекламата и в български, и в чужди интернет пространства маслото трайно решава проблема с нежеланите косъмчета. Тайната е донесена от Близкия изток, където го наричат Tala. Според производителите още шумерите открили, че мравешкият хайвер унищожава космите, а Клеопатра и жените в султанските хареми се мажели с него.

Маслото съдържа специален протеин, който за дълго време унищожава основата на корена и предотвратява появяването му отново. 

Друга древна техника идва от Персия, където красавиците се сдобивали с гладка кожа с помощта на конец. Двата края на плътен копринен конец се завързват с възел, след това се прави примка, в която се хващат косъмчетата и се изскубват. За обезболяване кожата се натърква предварително с лед.

От Индия пък идва обезкосмяването с куркума и морска сол. Разбъркват се, за да се получи каша, и с нея се намазват желаните зони. Ефектът обаче не е мигновен и се правят няколко процедури.

Популярното напоследък шугаринг, или обезкосмяване със захар, се е появило от Турция. Съседките ни загряват сок от половин лимон с чаена чаша мед и чаена чаша захар. След като сместа малко изстине, се нанася върху окосмените зони и с тънки платнени ленти се изскубват космите. Ефектът е подобен на този от кола маска.

Друга рецепта за шугаринг е 2 супени лъжици вода, 20 супени лъжици захар и сок от един лимон. Всичко се смесва в емайлиран съд и се оставя на бавен огън. Температурата трябва да е постоянна и сместа се разбърква, докато не стане златистокафява. Ако от една капка се направи топче, тя е готова за епилация, но трябва да поизстине.

Зелените орехи също се сочат като унищожител на косми. Просто се разрязват и кожата се натърква няколко пъти.

Твърди се, че и билкова вана премахва нежеланото окосмяване. Необходими са по 150 грама от полски хвощ, жълт кантарион и змийско мляко. Накисват се в два литра вряла вода, след това сместа трябва да поври около пет минути. Отварата се излива във вана с топла вода и се стои около половин час. За да има ефект, се препоръчва процедурата да се прави поне по два пъти седмично в рамките на 2-3 месеца.

Друго мазило се приготвя от 35 г спирт, 5 г нишадър, 1,5 г йод и 5 г рициново масло. Окосмените места се намазват два пъти на ден няколко дни.

Има и изследвания, според които чаят от джоджен премахва прекомерното окосмяване.
Преди да се опита каквото и да е ново средство, е необходима консултация с дерматолог, за да не се получи алергична реакция.

Но е ясно, че обезкосмяване завинаги няма и не може да има.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 67