Здраве

13 Януари 2010

1818

Животът днес

Много от децата са склонни да прекарват пред компютърния екран дълги часове без почивка. Често родителите реагират изнервено и със забрани по този повод, но така проблемът не се решава, особено ако става въпрос за пристрастен тийнейджър.
Какво можете да направите? На първо място си дайте сметка, че няма как детето ви да е откъснато от най-бързо развиващата се световна технология. Осигурете му нормални условия за ползване на умната машинка: удобен стол, бюро, плосък екран, който в максимална степен щади очите, правилно осветление в стаята. Дори и да са спазени всички тези условия, след неколкочасова сесия пред монитора настъпва умора. Очите на детето се зачервяват, заболява го гърбът, вниманието му се разконцентрира. Ако това положение се повтаря всеки ден, умората може да стане хронична, което се отразява и на общия тонус, и на успеха в училище. Затова се постарайте да откъсвате детето поне за 10-15 минути на час от работата с клавиатурата – помолете го да свърши нещо у дома, извикайте го да му разкажете интересна случка от деня. Най-добре е да го изведете навън или да го запишете да спортува.
За да преодолее по-лесно умората, давайте на наследника си сокове от пресни плодове или зеленчуци (децата, дори и да не искат ябълка например, охотно пият сок от нея). Направете и 10-дневен курс с препарата Амбинор, който съдържа две незаменими аминокиселини – аргинин и аспартат. Те участват в жизненоважни процеси като доставянето на енергия и освобождаването от токсините. Препаратът няма странични ефекти и е особено подходящ в периоди на физическа или умствена умора, както и през есента, когато резките промени на времето допълнително натоварват организма.

Сподели във Facebook