Здраве

18 Октомври 2018

Животът днес

„Хората, които четат книги, живеят по-дълго от тези, които не се увличат по това занимание“, заявиха учени от Йейлския университет. Те направиха този извод, основавайки се на данните, получени от 12-годишен експеримент. Резултатите от него показали, че четенето е един от най-ефективните начини да се противостои на стреса, повишената тревожност и безпокойството. Според данните, събрани от американските специалисти, книгите могат да понижат тревожността с 68% и действат като успокоително средство върху нервната система дори по-добре от разходката на чист въздух.

Учените твърдят, че благодарение на антистресовия си ефект книгите предпазват от редица заболявания, засягащи централната нервна система. Експертите подчертават, че именно стресът стои в основата на 40% от случаите на инсулт и инфаркт.

Освен това четенето не само понижава риска от застрашаващи живота съдови нарушения, но и поддържа главния мозък в работен режим. Резултатите от последното изследване установили, че при четящите възрастни хора много по-рядко са влошени когнитивните способности в сравнение с връстниците им, които избягват книгите.

„Хората, които четат повече от 210 минути в седмица, с 23% по-малко рискуват да бъдат сполетени от преждевременна смърт“, категорични са учените.

Сподели във Facebook