През есента и зимата имунната система на организма ни е подложена на сериозно натоварване и рискът от инфекции е доста по-голям. Според учените обаче има четири проверени начина да укрепим имунитета си през тези сезони.

 1. Спорт, но с мярка

Изследователи от университета в Хюстън, САЩ, доказаха, че физическите упражнения играят важна роля за доброто състояние на имунната система.

„Редовният спорт с умерена интензивност може да укрепи имунитета във всяка възраст. Физическите упражнения намаляват възпаленията в организма и производството на хормоните на стреса, подобряват съня“, съобщиха учените. Те обаче напомнят, че прекалено интензивните тренировки могат да отслабят имунната система и да предизвикат възпаления на горните дихателни пътища.

2. Пълноценен сън

Човешкото тяло включва по време на сън процеса на регенерация и пречиства мозъка от потенциалните токсини. Учени от Тюбинген, Германия, заявиха, че здравият сън е изключително важен за добрата работа на имунната система.  

3. Пробиотици

Редовната употреба на пробиотици може да подобри здравословното състояние. Научно е доказано, че продукти с пробиотици като ферментиралите (кисело зеле, кисело мляко и др.) помагат на имунитета да се активизира. Специалисти от Нова Зеландия установиха, че хората, употребяващи пробиотици, са по-.добре защитени от простуди, а ако се разболеят, по-бързо се възстановяват.

4. Достатъчен запас от витамините С, D и цинк

През есента е много важно да се употребяват пресни плодове и зеленчуци, защото на организма е необходим витамин С. Доказано е, че този витамин намалява риска от простудите. Що се отнася до витамин D, той помага на имунната система да произвежда нови защитни клетки, цинкът поддържа тяхната функция.

Сподели във Facebook