Циститът не се завръща при правилно лечение

Д-р Пенчо ГЕНОВ, уролог в МБАЛ, Русе
Хроничните рецидивиращи цистити при жените изискват по-специално внимание, защото поради анатомичните си особености нежният пол е много по-предразположен към чести уроинфекции. Женският пикочен канал е къс и широк, което благоприятства лесното навлизане на бактерии и развитие на инфекция, особено когато са налице и фактори като спадане на общия имунитет, стрес, преумора и т.н.

Личната хигиена също е от голямо значение, но съветът ми е да не се прекалява с използването на специалните продукти за интимен тоалет. Те премахват локалната микрофлора и заедно с нея естествения имунитет срещу болестотворни бактерии, който тя създава. Бельото също може да е предпоставка за навлизане на уроинфекция. Добре е то да се държи отделно, да се пере отделно. Начинът на живот е от съществено значение -  балансираното хранене, приемът на достатъчно количество течности, за да се изхвърля по-често урината - задържането й по пикочните пътища е предпоставка за развитие на уроинфекции. Летните горещини, обезводняването отслабват имунитета, а басейните и морето също могат да допринесат за навлизането на бактерии. Половите контакти, особено при честа смяна на партньорите, са риск за уроинфекции. Препоръчително е използването на презерватив.

Първите признаци на цистита са много отчетливо изразени и настъпват доста бързо - често уриниране, болка, неприятно чувство на дискомфорт ниско долу в областта на перинеума. Въпрос на няколко часа до денонощие е пълното разгръщане на симптомите при остър цистит.
Болните имат постоянни позиви за уриниране, макар да се отделят по няколко капки, съпроводено с болка и парене, дори поява на кръв в урината, което е доста притеснително. Също така може да има повишена температура, отпадналост, замаяност.

Повторяемостта на уроинфекцията е индивидуална при всеки пациент и може да варира от няколко дни до няколко месеца. За да се избегнат рецидиви и хронифициране, условието е адекватно и достатъчно като продължителност лечение, и то спрямо конкретния причинител, което да гарантира пълното саниране, изчистване на инфекцията. „Урокомфорт” е един от тези медикаменти, които ни дават отлични резултати при продължителното лечение на уроинфекциите. Напълно безвреден е, не съдържа животински продукти, консерванти и т.н. Използваме го в острата фаза заедно с антибиотика, но по-важното, което наблюдавам в моята практика, е, че при продължителен прием, до три месеца, липсват рецидиви. При неправилно лекуване на острата уроинфекция рецидивите са над 50 на сто, може би при 70-80 на сто от случаите. При правилно лечение шансът епизодът да не се повтори е много висок.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 106