Д-р Атанас Матев е завършил медицина през 1994 г. От 2000 г. има специалност Хирургия, а от 2004 – Онкология. Има квалификации по ендоскопска хемостаза на кръвоизливите от гастроинтестиналния тракт, абдоминална ехография, лапароскопска хирургия, доплер насочено лечение на хемороиди. Над 25 хиляди пациенти от цялата страна и от чужбина са се доверили на МЦ „Матев“ в Стара Загора през последните 16 години - заради професионализма и коректността в подхода при лечението на проблеми в ректалната област. В центъра са извършени повече от 6 хиляди процедури.

Колопроктологията, която изучава заболявания, локализирани в дебелото черво и ректума, у нас не е обособена като самостоятелна хирургична специалност, а проктологията е още по-тясно ориентирана - към заболяванията на правото черво и ануса. Въпреки че те са многобройни, хората обикновено смятат, че става въпрос за хемороиди. Хемороидите действително са много широко разпространено заболяване, засягащо и двата пола. „То има циклично протичане, хронично прогресиращо е – тоест напредва бавно, неусетно, докато състоянието стане нетърпимо, най-вече поради пролапс на хемороидите“, обяснява д-р Матев. Те излизат навън при всяко изхождане, трудно се прибират или не се прибират в последната, IV степен, при която често се налага и хирургична намеса.

В център „Матев“ се използва богат арсенал от методи за лечение на хемороиди, което позволява то да бъде индивидуализирано според състоянието на всеки отделен пациент. Спектърът варира от консервативна, медикаментозна терапия, през съвети по отношение на хигиената и храненето, през неоперативните методи (основно банд лигиране, прекъсващо кръвоснабдяването към всеки хемороидален възел, като процедурата е амбулаторна и не изисква упойка) и се стигне до хирургичните процедури, които могат да бъдат извършени и по безкръвен път. На важния въпрос при каква част от пациентите са резултатни нехирургичните методи отговорът на д-р Матев е: категорично при по-голямата част, тоест всички, при които заболяването е във втори или трети стадий. Според него обаче за съжаление се залита към нехирургично лечение и при случаи, които са явно за хирургично - в четвърти стадий: „Всеки от методите, които прилагаме при хемороиди, има своите индикации и те трябва да се спазват стриктно, за да има добри резултати. Желанието на пациентите естествено е винаги проблемите да бъдат решени по неоперативен път, но нашата цел е да постигнем излекуване“.

Това страдание се корени най-вече в генетичната предразположеност. Най-общо казано, кръвоносните съдове в областта на ануса се разширяват, препълват се, започват да се приплъзват навън, което се дължи на разтягане на връзки, придържащи ги прикрепени към подлежащите слоеве. И основният симптом е кървенето. Ако то е епизодично и при по-млади хора, обикновено не буди тревога, но в много случаи по-продължителното кървене може да предизвика анемии. „Имал съм млади пациенти с хемоглобин 50 именно заради кървящи хемороиди, дори такива, чиято степен дори не се квалифицира като тежка“ – посочва д-р Матев.

Първата грешка, която много често се прави, е неглижиране на симптомите. На второ място – грешка е човек сам да си поставя диагноза и сам да се лекува. В повечето случаи има временно затишие и това може да продължи месеци, дори години, да се изразява в периодични кризи. Това заблуждава, че проблемът е отминал. „Неблагоприятният развой на заболяването може да бъде предотвратен, ако се провеждат консултации със специалисти, които владеят различни методи. Защото идват при нас немалко пациенти, на които е препоръчана хирургична интервенция, а състоянието им съвсем не дава такива индикации“ – казва д-р Матев. Той посочва още, че заболяването има собствена еволюция и ход и не може да се предотврати или забави, но могат да бъдат облекчени симптомите чрез спазването на определена диета. Най-общо казано, червеното вино, лютите храни, черният пипер и други остри подправки дразнят и трябва да се избягват.

Второто по честота заболяване в аналната област са аналните фисури и те често се бъркат с хемороидите. Популярното схващане, че хемороидите са много болезнени, общо взето, не отговаря на истината. През повечето време, ако не са усложнени, хемороидите не предизвикват болка. При аналните фисури обаче болката е нетърпима и постоянна. Тук също съветът е да се направи консултация с квалифициран и коректен специалист.

 

Сподели във Facebook