Здраве

18 Август 2016

5810

Животът днес

Д-р Борис Младенов е лекар в Клиниката по обща и спешна урология в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, където подготвя дисертационен труд по темата „хематурия“ – диагностика и лечение при кръв в урината. Провеждал е обучителни курсове в Централна военна болница в гр. Кобленц, Германия, и гр. Залцбург, Австрия. Има 21 публикации и участия в научни конгреси у нас и в чужбина.

Наличието на кръв в урината се нарича хематурия. Това поставя два въпроса пред нас – от една страна, от какво заболяване е предизвикана, а от друга - спешно ли е състоянието, може ли да доведе до значима кръвозагуба или запушване на пикочния мехур от съсиреци. Последното е относително рядко, но налага спешно лечение от специалист уролог.

Причините за поява на кръв в урината могат да бъдат най-различни - нефрологични страдания като гломерулонефрити, безобидно възпаление, по-рядко при ексцесивни физически или сексуални усилия, камъни в отделителната система, доброкачествена простатна хиперплазия при мъже, понякога прием на медикаменти (включително антикоагуланти), при туморни образувания на бъбрека, уретера, пикочния мехур и простатата. Нерядко кървенето преминава от само себе си при прием на повече течности и кръвоспиращи. Това е достатъчно лечение при един банален цистит, но при недостатъчно внимание и изследвания може да се пропусне сериозна патология, вкл. рак – най-често на пикочния мехур. При карцинома на пикочния мехур уринирането на кръв е първа изява и е от голяма важност да се установи в най-ранен етап. По наши данни повече от две трети от болните, при които има забавяне на диагнозата, са имали хематурия в даден момент, но не са потърсили своевременна помощ от уролог.

Хематурията от ракови образувания най-често е безсимптомна, т.е. отсъства парене и болка при уриниране, както и повишена телесна температура. Наличие на такива симптоми насочва към възпаление, понякога камъни, но в никакъв случай не изключва злокачествена патология. Кървенето в тези случаи  може да е леко изразено, но по-често е масивно, при карцином на мехура – с образуване на съсиреци с неправилна форма. Обикновено този карцином засяга мъже над 50 г. Пушенето е допълнителен рисков фактор.

Гломерулонефритите са характерни за по-млади пациенти, при тях цветът на урината е тъмен, подобен на кока-кола, диагностицират се и се лекуват от нефролози.

За диагностиката на всяко кървене от отделителната система голямо значение имат добрата анамнеза, детайлният преглед от уролог, някои кръвни и микробиологични изследвания. Като първи евтин и безвреден метод днес се прилага ехографията на отделителната система при добре изпълнен пикочен мехур. По преценка на уролога може да се направи рентгенова снимка, СТ урография (скенер на отделителната система с венозно въвеждане на контрастна материя), ядрено-магнитен резонанс. Всички те са достъпни в големите клиники у нас. Понякога се налага провеждане на цистоскопия. При нея с уред, наречен цистоскоп, се прониква в пикочния мехур през пикочния канал и се оглежда лигавицата. Методът е с най-висока чувствителност за разграничаване на видовете патология, безопасен е и се понася добре от пациентите. Клиниката по урология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ има необходимите апаратура и опит в диагностиката и лечението на пациенти с хематурия, включително и при спешни случаи.

Важно е всеки, който има кръв в урината, да бъде прегледан своевременно от уролог, като това най-често може да стане планово. Обикновено причината не е сериозна, но трябва да се изключат сериозни урологични заболявания, включително рак.

За контакти с д-р Младенов: Клиника по урология, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, гр. София, тел. 02/9154387, 02/9154207.

 

Сподели във Facebook