Здраве

3 Февруари 2016

9979

Илияна Ангелова

 

Д-р Христо Василев е началник на отделението по рискова бременност във Втора САГБАЛ „Шейново“ в столицата от 10 години. Има 34-годишен трудов стаж по специалността. Носител е на наградата на Съвета на европейската научна и културна общност за принос в развитието на българското здравеопазване и за европейски мениджмънт в здравеопазването.

Съдбата го кара да избере медицината вместо желаната от семейството професия адвокат, но д-р Василев не съжалява за  това. Най-голямото му удовлетворение е, когато помогне на някоя жена да роди живо и здраво бебе. Търсят го бъдещи майки от цялата страна, когато бременността протича с усложнения или има други рискови фактори.

Съветът на д-р Василев към бременните е активно да се грижат за своето здраве и за здравето на своето неродено дете. Причината е, че понякога в женската консултация те не попадат на подходящия специалист и тревожни симптоми могат да останат недооценени. В практиката си той има случай, когато жена постъпва в болницата 15 дни след термина. Чакала някой лекар да й се обади, но това не се случило. По-добре да ви помислят за хипохондрик, отколкото да изложите на риск здравето си и това на бебето.

Една от най-големите заплахи по време на бременността са инфекциите. Жената сама трябва да следи за обезпокоителни симптоми – висока температура, контракции, тахикардия на плода, повишени стойности на C-реактивен протеин. Тахикардията на плода е белег за инфекция, защото, когато майката има температура и инфекция, нейният пулс се ускорява. Тогава се ускорява и пулсът на бебето. Този белег също показва, че бебето по някакъв начин е засегнато от инфекция. Решение за родоразрешение се взема спрямо акушерския статус и гестационната възраст на плода. След 35-ата гестационна седмица плодът вече е зрял и има големи възможности да се адаптира към живота извън утробата. 

 

- Д-р Василев, какво означава терминът „рискова бременност“?

- Бременността е нормално физиологично състояние, но в някои случаи има висок риск от заболеваемост, който може да застраши сериозно здравето, дори живота на бременната и плода, а при самото раждане – на родилката и новороденото. Най-важната задача пред специалиста е да идентифицира онези пациентки, при които има висок риск от усложнения в протичането на бременността и раждането и може да се стигне до неблагоприятен изход за майката и плода.

- Кои са най-често срещаните причини за повишен риск?

- Причините за повишен риск са разнообразни. Зависи дали са налице утежняващи фактори и доколко те биха застрашили протичането на бременността и раждането. В повечето случаи става дума за нискорискова бременност, ето пример: жена очаква второ дете, като първата бременност е протекла и завършила нормално със здраво новородено. Няма съпътстващи заболявания или прекарани операции. За висок риск се говори, когато при бременната има данни за предходни или наследствени заболявания, за трудно протекли предишни бременности. Тя се поставя от специалистите под специално наблюдение, защото рискът е конкретен. Той може да е обратим, но може и да еволюира в по-висока степен.

Основните рискови фактори са възрастта на бременната – ако тя е над 35 г., нисък социално-икономически статус, по-голям брой бременности, многоплодна бременност (често след процедура за инвитро), високи стойности на кръвното налягане по време и/или преди бременността. Предпоставка за усложнения са още наднорменото тегло, което предразполага към хипертония, гестационният диабет, оперативни раждания и инфекции на оперативната рана.

Списъкът може да бъде продължен с още неща. Повишено внимание при проследяване на бременната се изисква при предходно цезарово сечение, преждевременно  раждане, родов  травматизъм, вродени аномалии на плода и инфекции. С рискове е свързано и интраутеринното (вътрематочното) изоставане в развитието на плода.

- Кои инфекциозни заболявания имат неблагоприятен ефект върху плода и бременната?

- Инфекциозните заболявания се разделят на остри инфекциозни заболявания по време на бременността и хронични инфекции. Острите са свързани с рубеола, морбили, варицела, херпес симплекс, грип, цитомегаловирус, вирусен хепатит А, В и С. Листериозата например е болест, която се причинява от бактерията листерия. Тя се среща в несвареното прясно мляко или в млечни продукти, които не са термично обработени. Хроничните са токсоплазмоза (причинява се от паразити, предавани чрез котките), СПИН, гонорея и сифилис. Последните заболявания се предават главно по полов път.

- Кои са  най-честите патологични състояния на  бременността?

- Най-често това е повръщането през ранната бременност, което се среща при  50-90%  от бъдещите майки. Пикът е между 12-а и 16-а гестационна седмица. Рядко може да продължи до 20-22-ра гестационна седмица. Оплакването обикновено отшумява само, но все пак е необходимо да се направи внимателна преценка на състоянието на бременната. Според нейното състояние се взема решение за лечение в амбулаторни или болнични условия. Прогнозата е благоприятна при ранна диагноза и адекватно лечение.

Друго патологично състояние е хипертония, предизвикана от самата бременност. Среща се при 15% от бременните. Заболяването се установява по-често при първескини. Възрастта играе роля – засегнати са главно жени под 15 и над 35 г. Може да е имало и предходни хипертонични състояния и лоши социално-битови условия. Смята се, че за превенция на  прееклампсията е особено важно ранното и адекватно наблюдение в женската консултация. Понякога се налага жената да бъде приета за лечение в специализирано здравно заведение.

- Какво се разбира под спонтанен аборт и какво под преждевременно раждане?

Освен това преносването може да отключи по-късни нарушения в централната нервна система на детето, като изоставане във физическо и нервно-психическо развитие

- Под спонтанен аборт се разбира, когато бебето е с телесна маса под 800 грама и е родено преди 26 гестационна седмица. Честотата е между 15-20%. Това обаче не е съвсем точна статистика, защото не включва случаите, при които се говори за бременност само на основата на позитивиране на човешкия хормон гонадотропин. Обичайно 80% от спонтанните  аборти се случват в първото тримесечие. Диагнозата се поставя въз основа на клиниката и допълнителни изследвания. Основни симптоми са болката и кървенето от гениталиите. Успехът на лечението зависи от установяването на причините и своевременното им отстраняване.

Преждевременно е раждането преди 37-ата гестационна седмица, когато плодът е с тегло под 2499 грама. Честотата варира, но за страната е около 10%. Започва с появата на маточни контракции през интервал около 10 минути или по-често с продължителност около 30 секунди. Лечението се извършва задължително в специализирано болнично заведение.

Изтичането на околоплодните води преди 37-ата гестационна седмица се среща при около 15% от бременните. Водеща причина са вагиналните инфекции, затова те не бива да се подценяват, а да се лекуват своевременно.

- При други жени пък се стига до преносване на плода. Какви са рисковете за бебето?

- За преносена бременност се смята тази, чиято продължителност надхвърля 294 дни. Нормално тя протича за 38 седмици, но всяка жена трябва да знае датата на термина си и да следи състоянието си. Честотата на този проблем е до 12%. При преносване значително се повишава рискът от перинатална детска смъртност – до два пъти. Плодът може да загине вътре в утробата. Освен това преносването може да отключи по-късни нарушения в централната нервна система на детето, като изоставане във физическо и нервно-психическо развитие. Поведението при преносване има своите специфични особености и изисква стационарно наблюдение.

Не бих искал да разказвам случаи от дългата си практика, защото всеки случай е строго индивидуален. Разискването им може да притесни бъдещите и настоящите майки, ако се припознаят в него.

Вместо това искам да подчертая, че бременността не е просто  физиологично състояние, а един от най-прекрасните моменти в живота на жената. Затова бъдете внимателни към собственото здраве и това на нероденото ви дете. Търсете помощ от специалист при всеки обезпокоителен симптом.

Сподели във Facebook