Д-р Красимир Койнов в Credoweb: Заседналият начин на живот увеличава риска от рак

Д-р Красимир Койнов ръководи Отделението по медицинска онкология на МБАЛ „Сердика” в София. Ето какво съветва той от профила си в социалната мрежа за здраве. За да четете и други негови статии, намерете го чрез търсачката за специалисти и последвайте профила му.

Да седя на бюрото си по цял ден може да ме убиe! Може да убие и Вас, ако правите същото. Не знам колко от Вас знаят, че липсата на физическа активност – независимо от това дали сте с нормално или наднормено тегло или дори затлъстяване, е независим рисков фактор за онкологично заболяване. С други думи, може да си мислите, че сте здрави, защото теглото е в норма, но всъщност да сте от онези, които седят по 8-10 часа на бюро или пътувате само с коли и самолети.
Ако е така, това означава, че Вашият риск за рак е увеличен независимо от това колко тежите. Дори започнаха да се прокрадват данни, че усилената физическа активност за кратко не може да компенсира злокачественото влияние на седенето с часове всеки ден. Има и доказателства, които ясно показват, че рискът от смърт поради каквато и да е причина (онкологична, сърдечносъдова и др.) се увеличава, ако седите с часове всеки ден, независимо какви физически усилия полагате в останалото време.

Ако обърнете внимание на живота си, предполагам, че ще се шокирате колко часове прекарвате седнали, с изключение на „разходката“ за обяд или до знаете къде…
Рискът Ви за няколко вида рак се увеличава, ако седите. Така че посланието е: ставайте и се поразмърдайте – дори ако това означава да се поразтъпчете от време на време в офиса си или да се разходите по коридора до съседните офиси.

Защо искаме да обърнем вниманието Ви към този проблем?
Недостатъчната физическа активност увеличава с 30-40% риска от рак на дебелото черво, рак на гърдата за жените в менопауза, както и ендометриален карцином. На всичкото отгоре липсата на физическа активност води до увеличение на теглото, което от своя страна увеличава риска от маса други видове рак.

Какво да направим?
За начинаещите - станете и ходете повече. Направете почивка за разходка вместо за кафе. Паркирайте по-надалеч, за да можете да се поразходите. Направете си по-дълъг маршрут до магазина, до вкъщи, до работа, до приятелите.
Задачата не е толкова лесна. Не я подценявайте, Вие сте единствените, които могат да направят промяна – за Вас, за Вашите семейства, колеги, приятели.
Сега аз ставам и излизам на разходка. Може би и Вие трябва да направите същото.
Още съвети за превенцията на рака четете в credoweb.bg.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 109