Здраве

27 Август 2016

6596

Животът днес

Макар гастроентерититте да са целогодишни заболявания, през летния сезон те зачестяват и се обострят. Причиняват се най-често от вируси, като по-рядко причините са бактериални и паразитни. 

При възникването на гастроентерити, най-големият риск е обезводняването. Поради това основното в лечението се състои именно в рехидрационнататерапия. Рехидратацията се извършва през устата или венозна - при по-сериозните случаи , като се прилагат и медикаменти против повръщане, които намаляват секрецията в гастроинтестиналния тракт. В утвърдените през последните години терапии централна, възлова роля имат пробиотиците, които се използват като правило при лечението на острите гастроентерити - подчертава д-р Кремена Гроздева, детски гастроентеролог в МБАЛ "Токуда".

Предпазване от заразяване - как?

Добра лична и обществена хигиена - най-важното е спазването на добра лична и обществена хигиена, тъй като това са болести на мръсните ръце и заразяването става по фекално-орален път, чрез попадане в организма директно на причинителите на заболяването или на техните токсини.

В зависимост от агресивността на причинителя се уврежда в значителна степен повърхностният слой на ентероцитите,  клетките, които покриват гастроинтестиналния тракт. Нарушава се действието на ензимите, най-вече на лактазата, съответно ензимното разграждане на постъпилата от стомаха храна, резорбцията на получените вследствие на този процес нискомолекулни хранителни вещества.

Дефицитите – по-леки и по-тежки - се компенсират с прием на пробиотици

по време и след възникването на острия гастроентерит. Но не всички пробиотици доказано помагат. Въз основа на обхватни клинични проучвания Европейското дружество по детска гастроентерология например препоръчва приложението на два конкретни вида пробиотични щамове. В този контекст може да се каже, че препаратът „Лакто 4 VIP“ работи отлично. Той съдържа добре балансиран комплекс от четири щама лактобацили, подходящ е за приложение и по време, и след вече отминал остър гастроентерит. Може да бъде прилаган и при възрастни, и при деца, вкл. при кърмачета, може да бъде предписван и на бременни. Дозите са различни, трябва да бъдат назначавани от специалист, не бива да има самолечение.

Прилаган при по-малки деца, споменатият препарат „Лакто 4 VIP“ – капсули, позволява отваряне на капсулите. Съдържанието може да се дава с малко храна, с малко кърма или с малко адаптирано мляко или разтворено във вода. По принцип капсули се назначават при деца вече над шестгодишна възраст.

Свързано с приложението на пробиотиците, е необходимо да се обърне специално внимание на една специфика на тяхното съхранение. Много важна, особено в летните горещини.

Пробиотиците изискват да се съхраняват на хладно, в хладилник.  Неправилното им съхранение може да доведе до измиране на  съдържащите се в тях живи пробиотични култури и съответно до недостатъчно добър ефект при приложението им.

Сподели във Facebook