Д-р Светла Станева: Засега няма опасност от епидемия

Всяко стихийно бедствие носи не само преки разрушения и жертви, но и последващи рискове за здравето на хората от засегнатите райони. По този повод се обърнахме към д-р Светла Станева, директор на Регионалната здравна инспекция във Варна. С нея разговаря Камен Здравков.

- Д-р Станева, има ли необичайно повишение на инфекциозните заболявания във Варненско?
- Към момента не отчитаме такъв процес. Още в началото на бедствената ситуация обсъдихме и набелязахме всички здравни рискове, както и превантивни мерки за недопускане на инфекциозни болести в пострадалия квартал „Аспарухово”. Тъй като е изключително важна безопасността на водата за битови нужди, абсолютно всеки ден взимаме проби и правим разширен микробиологичен анализ. Мога да заявя, че всички резултати са добри. Това означава, че в момента няма риск при ползването на вода от чешмите за пиене, готвене и миене.
- Много от сградите в наводнените квартали са затлачени от кал и мръсотия, това какви рискове носи?
- Всяка нехигиенична среда носи разнообразни рискове. Затова освен механичното почистване на помещенията се извършва дезинфекция, както и обработка срещу насекоми. В лечебните заведения работят кабинети с епидемиолози за своевременна диагностика на чревните инфекции и евентуални други инфекции. Към 27 юни са регистрирани пет случая на хора с диариен синдром, от които е взет материал за микробиологично изследване.

- Ваши колеги говориха за опасност от тетанус при замърсяване на рани...
- В това отношение имаме готовност за моментална реакция и вече сме дали указания за правилно и навременно обработване на раните. При всяка рана, за която се прецени, че е рискова, се прилага противотетаничен серум.

- Има ли по-висок риск от инфекции за туристите по Северното Черноморие?
- Към момента от контрола, който провеждаме, включително чрез лабораторни изследвания, не сме установили по-висок от обичайния риск за почиващите. Мониторингът е постоянен и систематичен и ако се констатират обстоятелства, които създават повишен риск, реагираме веднага.

- Има ли реални гаранции, че работещите в кухните на хотели и заведения са преминали прегледи и изследвания?
- Съгласно здравните изисквания към този тип работници – разписани в специална наредба - освен нас контрол извършва и Агенцията по безопасност на храните. Така че в някои отношения проверките са дублирани. Понякога налагаме и допълнителни изследвания на кандидатите за работа в общественото хранене освен описаните в наредбата.

- Какви са съветите Ви към живеещите в наводнените райони и към туристите?
- На първо място е спазването на стандартните правила за добра хигиена на бита. Това включва редовно почистване на помещенията с добавяне във водата на дезинфектанти от магазинната мрежа, качествено измиване на съдовете за хранене, съхраняване на хранителните продукти при правилен температурен режим, добра термична обработка на храната, обилно измиване на плодове и зеленчуци. Дъските за рязане и ножовете не бива да се използват смесено за сурово месо и за продукти за директна консумация. Посещението на плажа също има своите правила. Не консумирайте с мръсни ръце каквото и да е, избягвайте покупки на храна от нерегламентирани търговци, след къпане в морето взимайте душ.

- Имате ли във Вашата инспекция достатъчно специалисти, срещате ли съдействие от институциите?
- Както в повечето медицински сфери, хората и при нас не достигат, но всички служители работиха много отговорно и при допълнително натоварване, за да се справим с бедствената ситуация. Получихме съдействие и от общинските власти, и от областната администрация. На този етап не сме срещали непреодолими пречки.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 106