Д-р Валентин Бачев е уролог в УМБАЛ „Св. Анна“, София, преди това е работил в „Пирогов“. Има 14-годишен опит в урологията, специализации в Германия, както и участия в световни и европейски медицински конгреси.

В нашата клиника се поемат и лекуват случаи от целия спектър на урологичната дейност - операции на простатата, доброкачествени хиперплазии, рак на простатата, на пикочния мехур. Напоследък има процентно нарастване на злокачествените заболявания на пикочно-половата система. Занимаваме се като цяло с болести на бъбреците, уретера и пикочния мехур. Разполагаме с модерна лазерна техника, литотриптер за разбиване на камъни на бъбреците, пикочния мехур и уретера. Имаме и флексибилен (гъвкав) уретероскоп, който позволява да стигнем до всяка точка в уретера и легенчето на бъбрека и вече с лазера да бъде разбит камъкът. Трябва да кажа, че успеваемостта при тези процедури надхвърля 90%.

Нашата клиника е от първите в България, където се прави пикочен мехур от тънко черво при рак на пикочния мехур, като досега са извършени над 300 такива операции. За пациента предимствата са много от гледна точка на комфорта и качеството на живот, тъй като уринирането става по нормален път, без торбички и т.н. неудобства.

Бих се обърнал към хората да потърсят специалист своевременно, да не чакат последния момент, когато нещата се усложняват и трудно се предприемат някакви дейности, реално облекчаващи състоянието. Трябва също да се отбележи същественото значение на добрата колаборация между личния лекар и специалиста уролог. В този смисъл мястото на профилактичните прегледи е от най-голяма важност за пациента. Освен беседата с него е важно да му се направи ехография на коремните органи. Искам да кажа още, че ако има урологичен проблем, с който личният лекар не може да се справи, той задължително трябва да насочи пациента към уролог.

Значение има и здравната култура и образованост на населението. Всеки мъж над 50 години трябва веднъж годишно да си прави профилактичен преглед именно заради зачестяващите карциноми на простатата. Проблемът и лошото е, че в началните стадии на това заболяване няма никакви признаци и може да се разчита единствено на профилактиката. Когато са налице симптоми, вече става твърде късно да се вземат радикални мерки и да се очаква успешно лечение. Това е и смисълът на профилактиката, за която говорим постоянно. За съжаление според наблюденията ми в практиката, без да съм водил статистика, процентът на мъжете, които правят такива прегледи, е много нисък.

Д-р Бачев преглежда и в ДКЦ 15 в кв. „Дианабад“ от 15 до 18 ч. на нечетна дата. Още статии и съвети от д-р Валентин Бачев четете в профила му в социалната мрежа за здраве CredoWeb.

Сподели във Facebook