Да преборим диабета с промяна в храненето и физическа активност

19 милиона американци страдат от диабет, а една трета от населението е на границата да развие това заболяване. 54 милиона жени са в начален стадий на диабет. Учените посочват, че половината от пациентите, които отскоро са развили диабет, и тези които са застрашени от него, могат да се излекуват, ако променят диетата си и се движат повече. Увеличавайте постепенно разстоянията, които изминавате пеша, свалете излишните килограми, които са най-значимият фактор за развитие на диабет. Избирайте продуктите от гледна точка на ползата им за понижаване на кръвната захар.

 Шест продукта, алкохолни  напитки и хранителни вещества, които имат значение за борбата с тази нова световна епидемия

Магнезий

Това е главният микроелемент в организма, който помага за регулирането на най-малко 300 биохимични процеса, включително производството, отделянето и работата на инсулина. Почти 50% от американците не поемат с храната достатъчно количество от този минерал. Няколко изследвания показаха, че жените, които се придържат към диета с висок процент магнезий, понижават с 48% риска да развият диабет! И обратно, недостатъчният прием на магнезий увеличава риска с повече от една трета. Засега учените не са установили как точно магнезият предотвратява заболяването, но именно с помощта на този елемент организмът регулира нивото на захарта в кръвта. Специалистите препоръчват да се приема ежедневно 320 мг магнезий. Продукти, които са богати на магнезий: половин чаша спанак съдържа 150 мг, бял фасул - 113 мг, в 30 г бразилски орехи има 107 мг, в 100 г печена риба камбала - 90 мг, в една филия пълнозърнест хляб — 26 мг, а в една супена лъжица фъстъчено масло - 25 мг. 

Хром

При диабет тип 2 организмът не може да използва инсулина по правилен начин. Тук помага хромът. Над 20 изследвания показаха, че необходимото количество от този минерал е от 200 до 1000 мг дневно. Това може да понижи нивото на кръвната захар. Освен това хромът намалява процента на мазнини в организма, особено тези, които са се натрупали около стомаха и други важни органи и които повишават риска не само от диабет, но и от сърдечносъдови заболявания. В една чаша броколи се съдържат 11 мг хром, в парче торта от пшеничено брашно - 4 мг, в 100 г пуешки гърди - 3 мг, в чаша зелен фасул - 2 мг, а в 1 банан - само 1 мг хром.

За предотвратяване развитието на диабет са необходими 200 мг хром дневно, а при първите симптоми на болестта дозата трябва да се удвои.

Пълнозърнест хляб

Рискът от диабет при жените, които ядат пълнозърнест хляб, е с 22% по-малък, отколкото при тези, които го пренебрегват. Пълнозърнестите храни са източник на хром и магнезий. Освен това фибрите на тези храни запълват стомаха и утоляват глада. Известно е, че контролът на теглото е един от най-важните етапи на профилактиката. Полезно е сутрин да се яде овесена каша, на обяд - сандвич с пълнозърнест хляб, а на вечеря - половин чаша кафяв ориз.

Кафе

Има данни, че жените, които пият всеки ден по 1 кафе, намаляват риска да заболеят от диабет тип 2 с 13%, а тези, които изпиват по 2-3 кафета, увеличават риска с 42%. Учените посочват, че не са сигурни в ключовата роля на кофеина за понижаването на нивото на захарта в организма, тъй като са забелязали положителен ефект и при жени, които пият кафе без кофеин.

Канела

Нивото на захарта в кръвта може да се понижи с добавянето на половин чаена лъжичка канела в сутрешното мляко, кафе или чай. Учените са открили, че тази подправка понижава с почти 30% нивото на кръвната захар както при слабите, така и при пълните хора. При това еднакво успешно и в ранния стадий на диабет, и при диабета, провокиран от бременност. 

Витамин D 

Многобройните наблюдения на учените показват взаимна връзка между дефицита от витамин D и увеличения риск от диабет тип 2. Неотдавна стана ясно, че в организма на хората с ниско съдържание на витамин D в кръвта не само се произвежда по-малко инсулин, но и клетките не реагират на процеса на преработката. Необходимата дневна доза витамин D е 1000 единици.

Рисковата четворка

1.Сладки напитки

По данни на учени от Харвард любителките на сладки газирани напитки и плодови сокове са двойно по-застрашени от развитие на диабет тип 2. Това не означава, че захарта е противопоказна. Американската асоциация по диабет посочва, че дори диабетиците могат да включат в ежедневната си диета малко захар. 

2.Алкохолни напитки

Изследвания на шведски учени установиха, че жените, които изпиват дневно по половин чаша вино, намаляват риска да развият диабет тип 2, а консумирането на 2 чаши алкохол дневно утроява риска от заболяването.

3.Бързо хранене

Бързото хранене води не само до затлъстяване, което е една от основните причини за диабета, но също така ускорява стимулиращите процеси, свързани с това заболяване. Съчетайте много калории от мазнини, рафинирано нишесте, захар и картофи, добавете съвсем малко плодове и зеленчуци – колкото за цвят, и ще получите най-благоприятната среда за развитие на диабет, казва доктор Уолтър Уилет от  Харвард.

4.Бекон и хотдог

Изследване на 37 000 жени показа, че тези, които ядат 2 пъти седмично бекон, са застрашени със 17% повече от развитие на диабет тип 2 в сравнение с жените, които консумират бекон един път седмично. При любителите на кренвирши резултатът е още по-лош. Жените, които ядат 2 пъти седмично хотдог, увеличават риска си да заболеят от диабет с 24%.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 140