Здраве

14 Януари 2010

2072

Животът днес

„Даровете” на животните

Човечеството тепърва ще има неприятности от сближаването си с фауната
Здравният картон на човечеството познава много случаи на заразяване на хора с болести, от които обикновено страдат животните. Те не са нещо необичайно. Новото е, че според специалистите се случват все по-често.

Експерти от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ смятат, че сме в началото на този път: в близко бъдеще броят на новите заболявания, с които фауната ни „дарява”, ще расте и ще нанася все по-големи вреди на хората. Поради развитието на процеса на глобализация и влошаването на екологичната обстановка тесните контакти между хората и различните видове животни са много по-чести. Екзотични обитатели стават домашни любимци или кулинарните търсения ги включват в менюто на хомо сапиенса. Съвременният начин на производство на храни може да стане причина епидемия, възникнала сред домашни животни, да застраши здравето и живота на стотици хиляди души. Промените в климата променят зоните на обитаване на прелетни птици и насекоми, които могат да пренесат причинители на болести на огромни разстояния. Често заразяването става с помощта на животно посредник. Най-неприятното е, че мащабите на проблема са неизвестни и не могат да се предвидят.

Смята се, че вирусът на грипа е стигнал до човека от водоплаващите птици. А заразяването на хора най-вероятно е станало, когато са яли месо от прасета, които са прихванали вируса от гъски или патици. Всъщност животните също не са защитени и може да се заразят с човешки болести. През миналата година беше доказано, че вирусът, който предизвиква респираторни заболявания при хората, е заразил шимпанзета, живеещи в резерват. В резултат абсолютно всички се разболели, а много от тях и умрели.

Ето някои заболявания, които човекът е получил от животинския свят.
СПИН. Вируса на смъртоносното заболяване човекът е получил от човекоподобни маймуни, най-вероятно шимпанзета, обитаващи Централна Африка.
Атипична пневмония. Предполага се, че заразата е дошла от виверата. Епидемията порази няколко хиляди души, стотици от които починаха.
Треска денге. Причинителят е пренесен от комари. Първите епидемии били регистрирани през 50-те години на миналия век в Тайланд и на Филипините. През 70-те години с треската се сблъскаха 9 страни. Сега случаи на заболяването са установени в 100 държави.

Треска ебола. Най-вероятно човекът е прихванал вируса от човекоподобни маймуни. През 1970 г. в Судан беше отбелязано началото на епидемия от треска ебола, която уби 90% от заразените.
Жълта треска. Отново вината е на човекоподобните маймуни. Преносителите са комари. Първите случаи били регистрирани преди 400 години, а ваксината е разработена преди 60 години.

Западнонилска треска. Човекът е получил този вирус от птиците с посредничеството на комарите. Това е една от най-опасните трески, поради високата смъртност. Случаи на заболяване от западнонилска треска са отбелязани не само в Африка, но и в Европа, Азия и Северна Америка.
Малария. Причинителят на заболяването се предава на човека при ухапване от малариен комар. Всяка година от малария се разболяват около 300 млн. души, 1 млн. от тях умират.

Лаймска болест. Хората са получили бактерията от елени и мишки, посредници са кърлежите. Названието си заболяването получава през 70-те години от американското градче Лайм, където за първи път е регистрирано.
Едра шарка. Заразата е тръгнала от камилите. Болестта е станала известна още преди 3 хиляди години и дълго време се е смятала за главна причина за детската смъртност. Последният случай на едра шарка е отбелязан през 1977 г.

Енцефалит. Причинителят е доставен на хората от гризачите и птиците. Преносителите са комари и кърлежи. Всяка година от различни форми на енцефалит се заразяват 100-200 хил. души, 10-15 хил. от тях умират.
Салмонелоза. Заразата тръгва от кравите, свинете, козите и домашните птици. Заболяването се проявява след употребата на яйца или месо, в които са се запазили живи салмонели.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 89