Здраве

12 Декември 2023

458

credoweb bg

Слънцето е своенравно - понякога ни е приятел, понякога е враг. Едно нещо в сложната ни връзка с него обаче е сигурно - дефицитът на витамин D може да има големи поражения върху организма, а в България над 70% от населението не си набавят достатъчно от „слънчевия“ витамин.​

Витамин D се самосинтезира, когато сме изложени на слънчева светлина, но през зимните месеци градските ни разходки под открито небе се свеждат до минимум. Този витамин е ключов за имунната ни система и притежава една много важна роля - подпомага усвояването на калций от храната в червата. Без него, дори когато калций присъства в менюто ни, тялото не може да го използва.

​Това ни води към следващата точка по „слънчевата“ верига - когато ни липсва витамин D и усвояването на калций не се случва правилно, организмът ни започва да използва калций от резервите си, основно от костите, което води до намаляване на плътността и силата им. Докато се усетим и хоп - появяват се мистериозни болки в гръбнака, позата на тялото ни неволно се изменя или пък възникват костни фрактури, поради намалената им плътност. ​

​Нашият съвет е да прегръщате слънчевите лъчи повече, а в случаите когато слънцето свенливо се крие и все не може да го уловите, приемайте витамин D под формата на хранителна добавка.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook