Балансираното хранене е много важно за доброто здравословно състояние на хората. Често обаче натовареният работен ден и семейните ангажименти ни принуждават да хапваме набързо, без да се замисляме какви здравословни проблеми могат да ни създадат вредните продукти в менюто ни. Така често се стига до дефицит на важни вещества – на първо място до липса на витамини и микроелементи. Когато обаче в организма на хората е намалено количеството на витамин С (аскорбинова киселина), това води до много здравословни проблеми – понижава се имунитетът, влошава се състоянието на кръвоносните съдове и капиляри и др. В същото време аскорбиновата киселина, която е силен антиоксидант, помага в борбата с вирусните и онкологични заболявания.

Организмът на човека не може да синтезира витамин С, затова се препоръчва да се осигурява с храните или добавките.

Всеки възрастен мъж трябва да употребява не по-малко от 90 мг аскорбинова киселина на ден, а за жените нормата е 75 мг. През зимата, при повишено физическо натоварване или при заболяване дозите трябва да се увеличат.

При липса на този витамин се появява косопад, зачестяват инфекциите, умората и промяната в настроението стават постоянни спътници, раните зарастват по-бавно, кожата става суха и безжизнена, венците започват да кървят и др.

Ако сте забелязали тези симптоми, се налага да включите в менюто си продукти, които са богати на витамин С. Сезонът на чушките и доматите, които са едни от най-достъпните източници на този витамин, отмина, но пък дойде времето на цитрусовите плодове и на първо място на лимоните и на портокалите.

Учените напомнят, че под въздействие на високата температура витамин С бързо се разрушава, затова е добре да се набавя чрез пресни плодове и зеленчуци.

Сподели във Facebook