Диетолози определиха идеалния продукт за събуждане и това не е кафето. Според специалистите мощен ободряващ ефект след сън имат ябълките.

Безспорно кофеинът помага за бързо събуждане. Той повишава кръвното налягане, нивото на кислород в организма, температурата на тялото, усилва дишането и активността на мозъка. Напитката обаче има и редица странични ефекти – обезводнява, провокира безсъние, може да изведе полезните минерали от организма, повишава нивото на киселинност в стомаха, а понякога предизвиква зависимост.

Ябълките обаче нямат такова негативно въздействие. Те съдържат много полезни вещества като кверцетин, катехини, флоридзин и хлорогенова киселина, които имат силно антиоксидантно действие. Редовната употреба на ябълки понижава риска от рак, намалява и холестерола. Сега се оказва, че те са и най-доброто средство за събуждане.

Според индийски медици обаче денят трябва да започва с чай с куркума, който укрепва имунитета. Това е особено важно по време на пандемия. Напитката има противовъзпалително и антибактериално действие. Чаят с куркума може да предотврати проблеми с белите дробове, което е много актуално в момента, когато светът се бори с COVID-19.

Сподели във Facebook