Депресията е едно от най-разпространените разстройства на психиката, а учените са сериозно разтревожени, защото заболяването поразява все повече хора по целия свят. Затова е важно да разпознаваме признаците, преди да е станало късно.

Признак №1: Негативни емоции

Депресираният човек често изпитва негативни емоции. Дори радостни събития понякога са съпроводени от гняв, отрицание или агресия. Те може да бъдат потиснати, но в хората в депресия продължава да бушува ураган от негативни впечатления.

Признак №2: Проблеми със съня

Това е още един признак на депресирания човек – той или страда от безсъние, или иска да спи денонощно. Но даже и сънят му да продължава 10-12 часа, той не се чувства бодър и отпочинал.

Признак №3: Хронична умора

Умората е следствие от проблемите със съня, които водят до следващите проблеми – в работата и в личния живот. Тези два признака са тясно свързани.

Признак №4: Раздразнителност

Често хората в депресия изпитват силно нервно напрежение. Раздразнителността им е причината да се нахвърлят върху близките си, проявявайки злоба и агресия.

Признак №5: Апатия

Още един признак на депресията е отсъствие на интерес към случващото се наоколо. Много е трудно тези хора да се измъкнат от реалната апатия. Тя може да предизвика нежелание да се живее, идва ред на мислите за липсата на смисъл в живота.

Признак №6: Отказване от любими занимания

Редом с предишния признак на депресията се появява и отказът от любимите занимания. Обичайните увлечения вече не са интересни на заболелите, те нямат сили за тях.

Признак №7: Промяна в апетита

Когато човек е в депресия, често не иска нищо да яде. Липсата на апетит е доста разпространен признак на заболяването. Но може да се случи и обратното – неконтролируемо преяждане, което води не само до затлъстяване, а и съсипва здравето като цяло.

Ако сте открили у вас или у ваши близки някои от тези признаци, обърнете се към специалист.

Сподели във Facebook