Повечето родители на деца и подрастващи със синдрома на хроничната умора не знаят за заболяването им, доказаха учени от Детската болница „Ан & Робърт Х. Люри“ в Чикаго. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание Child & Youth Care Forum.

Синдромът на хроничната умора влияе върху всички аспекти от живота на децата – от физическото състояние до успеваемостта им в училище и в извънкласните дейности. Заболяването обаче редовно се подценява, смятат експертите. Според тях не са много лекарите, които са обучени и квалифицирани в диагностиката и лечението на синдрома.

Специалистите направили проучване сред случайно подбрани 10119 деца и подрастващи на възраст от 5 до 17 години. 165 от тях след това преминали медицински и психиатрични изследвания. Диагнозата била поставена на 42 деца и тийнейджъри. Оказало се, че само при 2 от тях е било известно за наличието на синдрома на хроничната умора.

Според резултатите от изследването разпространеността на заболяването при децата и подрастващите е съпоставима с тази при възрастните.

Сподели във Facebook