Здраве

17 Януари 2023

credoweb bg

Да намалим вредата чрез иновативни решения с потенциални ползи, за чиято употреба няма дългосрочни данни, или да продължим с добре познатите вредни навици с известен за науката край? Въпросът, който учените поставиха, важи за тютюнопушенето, за консумацията на вредна храна, но и за други рискови поведения на хората, стана ясно по време на Глобалния форум по тютюн и никотин във Вашингтон.

Живеем в рисково общество и трябва да приемем, че всичко, което правим, е рисково и трябва да прилагаме необходимия подход, намалявайки вредата – когато караме автомобил с колан и ограничавайки скоростта, когато ядем да избираме храни с по-малко съдържание на захар и трансмазнини, когато пушим – да приемаме никотин по по-безвреден начин в сравнение с цигарите“, обяснява гръцкият кардиолог д-р Константинос Фарсалинос.

Едно от предизвикателствата пред навлизането на по-малко вредни продукти, които да неутрализират ефекта от рисковото поведение върху общественото здраве, се оказва информацията.

„Известно е, че пушенето е най-вредният начин за прием за никотин, а дълготрайните ефекти от алтернативите на цигарите все още са обект на проучвания. Трябва да се съсредоточим върху ползите от иновативните продукти с нагряване на тютюн, вместо върху страха от това, което не знаем“, категорична е и д-р Жизел Бейкър, директор по научните въпроси във Филип Морис Интернешънъл. Компанията обяви курс към преминаване изцяло към производство на бездимни продукти в бъдеще, а според отчетите от последното тримесечие вече 30% от нетните ѝ приходи идват именно от новите алтернативи с намалена вреда, сред които е IQOS. Според Бейкър отпадането на цигарите е въпрос на време, но пушачите трябва да могат да получат пълната и достоверна научна информация за новите никотинови изделия – какви са рисковете и предимствата и какво означава това за здравето им.

В момента това среща съпротива от определени регулации, а дезинформационната кампания се случва само в сферата на намалената вреда от тютюнопушенето, но не и когато става дума за останалите рискови поведения на хората, подчерта д-р Фарсалинос, който от години изследва влиянието на електронните цигари и продуктите с нагряване на тютюн върху свои пациенти с кардиологични проблеми. Подходът във всички категории  е еднакъв и затова не би трябвало да има разлика във възприятията относно подсладителите вместо захар и електронните цигари вместо цигарите, обяснява той.

„Никога не сме били информирани напълно за нищо, което сме ползвали. Хубаво е да имаме информация за дълготрайните ефекти на тези продукти, но какво да се прави дотогава?“, пита кардиологът и допълва, че в страните, в които електронните цигари срещат отпор, атаката е с аргумента „защото няма данни за дългосрочното им влияние“.

„В същото време не правят това за подсладителите, които заместват захарта при диабетиците – за тях също няма дългосрочни прогнози дали подобряват състоянията, но го правят на основата на общите проучвания“, аргументира се Фарсалинос, чиито проучвания сочат, че показателите на пациентите, които спират цигарите и преминават на алтернативи с намалена вреда, се променят сериозно в положителна посока.

Дезинформацията и забраните спрямо комуникацията по отношение на никотиновите продукти нанася сериозни щети. Първото място, на което хората търсят информация, е интернет – така постъпват 70% от американците.

Трябва да осигурим достоверна информация за предимствата на намалената вреда на хората, които искат да спрат да пушат, но не могат да се откажат сами. При търсене излизат всевъзможни отговори и в момента сред голяма част от пушачите е разпространено мнението, че електронните цигари са по-вредни или вредни колкото цигарите, което не отговаря на истината“, казва и ученият и регулаторен специалист Карен Герлач.

Трябва да им помогнем да вземат решението как да спрат да пушат. Предимствата на новите никотинови продукти не са предимства, когато тази информация не може да стигне до хората, посочва Герлач.

В държави като Япония и Швеция, които подкрепят регулаторно бездимните алтернативи, вече са налице и предимствата от тяхното масово използване вместо масово тютюнопушене. В Япония се наблюдава драстичен спад на продажбите на цигари след навлизането на IQOS на пазара, а национално проучване отчита и намаляване на хоспитализациите по диагнози, свързани с пушенето. В Швеция употребата на снус – оралните торбички с никотин, направи така, че страната да бъде с най-нисък брой пушачи в Европа – около 7% от населението и с най-малко болни от рак на белия дроб. 

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация

Сподели във Facebook