Здраве

27 Октомври 2014

2038

Животът днес

Доц. Крум Кацаров: Оптимист съм, че лекарите ще си върнат доверието на хората

За 25-ата годишнина от възстановяването си  Българският лекарски съюз награди заслужили български  медици

Лиляна ФИЛИПОВА

„Отдавна вече не сме герои, не сме примери за подражание, но аз съм оптимист, че лидерите на гилдията ще върнат доверието към лекарите.” С тези думи отличеният за Лекар на годината - 2014 г. доц. Крум Кацаров прие отличието на Българския лекарски съюз. На пищна церемония в Централния военен клуб в София преди дни съсловната организация отбеляза 25 г. от възстановяването си.

Доц. Кацаров е началник на Клиниката по гастроентерология и хепатология във ВМА, доайен в терапевтично-диагностичните ендоскопски процедури на заболяванията на гастроинтестиналния тракт и хепатобилиарната система. Той е един от водещите специалисти по гастроинтестинална ендоскопия в страната. Специализирал е в Германия, в Холандия,  в Япония, във Франция и в САЩ. Автор е на дисертация за трансплантациите и усложненията при пациенти с присаден черен дроб. Има 142 публикации, участие в 7 книги и монографии.

Втори мандат е председател на Българското дружество по гастроентерология, секретар на Българската асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози, а от 2011 г. е член на борда на Българското трансплантологично дружество. Негова запазена марка са методите за ендоскопско поставяне на пластична саморазширяваща се протеза в екстрахепаталните жлъчни пътища, както и за отстраняване на туморни разсейки на черен дроб чрез вкарване на игла, през която протича високочестотен ток.
Доц. Кацаров отбеляза, че за него признанието на съсловието е изключително ценно. На церемонията бяха връчени и отличия на заслужили лекари в различни категории.

„Българският лекар е най-добрият лекар в света. Защото няма друг доктор, който в такива условия да прави медицина, каквато вие правите”, заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
За особен принос в развитието на българската кардиологична школа бе отличена проф. Нина Гочева, едно от водещите имена в българската кардиология.

Приза за особен принос в издигането престижа на българската педиатрия получи проф. Пенка Переновска, която не само организира цялостната грижа за ваксинопрофилактиката на бежанските деца, но получи и признанието на пациентските организации за 2014 г. за грижа към българския пациент.

С Наградата за особени заслуги към БЛС и развитие на българската школа по съдова хирургия бе удостоен доц. Андрея Андреев – лекар с 50-годишен професионален стаж, с над 5000 сложни съдови операции у нас и в чужбина и над 50 000 консултирани пациенти.

За мениджър на годината бе отличен управителят на МБАЛ „Тота Венкова” – Габрово д-р Нели Савчева заради умението й да  управлява болница без дългове.

Призът за принос в развитието и прилагането на иновативни медицински техники в областта на чернодробната хирургия бе връчен на Добромир Сотиров - млад лекар, избрал да остане в България пред перспективата да гради кариера в Париж. Така БЛС спази традицията, въведена преди 2 години, да дава стипендии на млади специалисти, за да ги задържи  в страната.

За особен принос в развитието на иновативните методики за хирургично лечение на очните болести бе отличен доц. Андрей Андреев – член на Американската академия по офталмология, на Европейското дружество по катарактална и рефрактивна хирургия, както и зам.-председател на Съюза на очните лекари в България.
Отличието за особен принос в издигане престижа на българската психиатрия бе присъдено на проф. Вихра Миланова заради усилията й да реконструира и модернизира Психиатричната клиника на Александровска болница.

За заслуги  в основополагането и развитието на инвазивната кардиология бе отличен доц. Божидар Финков от УМБАЛ „Св. Анна”. Проф. Васил Хаджидеков взе наградата за особен принос в развитието на научната медицинска дейност и издигане престижа на лекарската професия. Той е ръководител на катедра „Образна диагностика” в Медицинския университет - София, началник на Клиниката по образна диагностика в Александровска болница, а от 2 години и председател на Съюза на българските медицински специалисти.

Сребърен почетен знак „Лекар на годината” получиха и мнозина  излъчени от регионалните колегии. Софийската колегия отличи проф. Росен Дребов и д-р Атанас Кацаров от „Пирогов”, а колегията София - област - д-р Виктория Чобанова. От Стара Загора бе отличена доц. Ваня Иванова, от Пловдив - доц. Нарцис Нисим Калева, проф. Захари Захариев и д-р Валентин  Иванов, а от Варна - доц. д-р Лиляна Хавезова.
Още за церемонията четете в credoweb.bg

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 120