Здраве

30 Септември 2018

Животът днес

Доматеният сок е фаворит на много хора заради прекрасния си балансиран вкус, свежест и способност да ободрява. Той обаче е и изключително полезен, когато е без подсладители, консерванти или оцветители.

Какви са здравословните предимства на доматения сок:

Съдържа малко калории

В 100 г доматен сок се съдържат около 20 калории. Затова той е и един от основните компоненти на различни диети. Доматеният сок понижава и захарта в кръвта, затова е идеален за хора, страдащи от диабет или затлъстяване.

Богат е на витамини

Доматеният сок е богат на витамините от групата В, бета-каротин (провитамин А), витамините С, РР и Е. Съдържа още желязо, мед, манган, калций, калий, флуор, хром, фосфор, сяра, селен, молибден, никел, хлор и бор. Такъв набор от минерални и биологично активни вещества действително е уникален, защото те са много необходими на организма. Редовната употреба на доматен сок може да предотврати появата на редица нарушения в обмяната на веществата, както и авитаминоза.

Понижава холестерола

Доматеният сок съдържа много целулоза, която играе важна роля в храносмилането. Растителните влакна помагат на организма да се избави от „лошия“ холестерол, който запушва кръвоносните съдове и е предпоставка за сърдечносъдови заболявания.

Укрепва кръвоносните съдове

Доматеният сок е богат на витамин В6, който укрепва стените на кръвоносните съдове. Затова той понижава риска от появата на тромбоза. Доматеният сок се препоръчва от специалистите при разширени вени, хипертония, стенокардия, както и след прекаран инфаркт.

Помага на стомаха

Доматеният сок подобрява храносмилането и обмяната на веществата. Освен целулозата, която помага за по-доброто функциониране на стомашно-чревния тракт, той съдържа и вещества, повишаващи тонуса на чревните стени. Напитката има и жлъчкогонни, антибактериални и противовъзпалителни свойства, затова се препоръчва при заболявания на дванадесетопръстника и понижена киселинност на стомашния сок.

Извежда отровите от организма

В доматения сок можем да открием още съединения на сярата и хлора, които оказват благотворно влияние върху черния дроб и бъбреците, затова е много полезен за хора, нуждаещи се от пречистване на организма.

Бори се с рака и преждевременното остаряване

В състава на доматения сок присъства рекордно количество ликопен, който е един от най-мощните антиоксиданти. Това уникално вещество забавя процесите на стареене, подобрява дейността на защитните системи на организма и  понижава риска от появата на онкологични заболявания. Доказано е, че редовната употреба на доматен сок предпазва от рак на шийката на матката, стомаха, дебелото черво, белите дробове, простатата и панкреаса.

Сподели във Facebook