Здраве

27 Декември 2017

Животът днес

Пушачите трябва да се отнасят особено внимателно към продуктите, които употребяват.  Според изследване, проведено от експерти в университета „Джон Хопкинс“, ябълките и доматите помагат да се предотвратят белодробни заболявания, които са типични за пушачите. Учените твърдят, че състояние на белите дробове започва да се влошава след 30-годишна възраст и скоростта, с която това се случва, зависи от общото здравословно състояние, както и от наличието на вредни навици. Употребата на домати и ябълки обаче може да забави този процес и да намали риска от увреждане на белите дробове, свързан с пушенето.

Освен цигарите, за белите дробове е опасен и замърсеният въздух, който често води до появата на ХОББ. Но именно пушенето, пасивно и активно, в пъти увеличава риска от развитието на това заболяване. Според прогнозите на лекарите през 2020 г. ХОББ ще бъде на трето място сред водещите причини за смърт по света.

Учените съветват освен домати и ябълки, да включим в менюто си и други плодове и зеленчуци. Но не препоръчват да ги заменяме със сокове.

Сподели във Facebook