Редовната употреба на домати намалява риска от рак на кожата. До този извод стигнаха учени от Университета в Охайо, САЩ. Те провели изследване с лабораторни мишки и установили, че корекцията в начина им на хранене действително оказва влияние върху развитието на рака. Гризачите, в чието меню 10% били доматите, показали устойчивост към ултравиолетовите лъчи и по-ниска заболеваемост от рак на кожата. Учените предполагат, че тайната на това въздействие се крие в каротеноидите, които са част от състава на доматите и на които се дължи червеният цвят. Тези вещества защитават кожата от ултравиолетовите лъчи.

Предишни изследвания доказаха още, че продължителната употреба на домати помага да се намалят последиците от слънчевото изгаряне. Това се дължи на ликопена, мощен антиоксидант, съдържащ се в големи количества в доматите.

Сподели във Facebook