Доц. Борислав Герасимов: Не бързайте с операция дори при силни болки в кръста

Локалната простуда е по-честа причина от неправилни движения

Болките в кръста, причинени от дискогенни радикулити, вече могат да се лекуват успешно във всички възрасти и по всяко време на годината. Когато имате такъв проблем, винаги търсете второ мнение от по-опитен невролог, особено ако болките не са излекувани до две седмици след прием на предписана терапия и се засилват през нощта, защото най-вероятно диагнозата не е вярна или сте попаднали на неправилен лечител.

Сега вече съществуват много ефикасни методи за амбулаторно успешно лечение на повечето от по-леките случаи и приемането на болните за стационарно лечение е много по-рядко, и то само за по-затегнати и сложни случаи. Годишно над 350 000 болни имат нужда от специализиран съвет и лечение за болки в кръста, което определя и голямото социално значение на този феномен, свързан с изправения стоеж на човека и силния механичен натиск върху дисковете по време на ежедневната му дейност - изправяне, навеждане, вдигане на тежест, бягане и продължително седене на едно място.

Животните почти нямат този проблем, защото се придвижват на четири крака

и разпределят по друг начин тежестите на тялото върху гръбначния стълб. Болките водят до блокиране на кръстния отдел на гръбначния стълб и нарушават двигателните възможности на болния, като намаляват значително неговата физическа работоспособност и се отразяват на качеството на живота. Тъй като в гръбначния стълб има изключително много структури, които участват в този болестен процес - прешлени, нервни коренчета, малки кръвоносни съдове, междупрешленни дискове от съединителна и хрущялна тъкан, междупрешленни ставички и сухожилни и мускулни връзки, много са медицинските специалности, които имат отношение към проблема. Народните лечители също помагат временно, препоръчвайки затопляне, постелен режим и покой в острия период, през което време мускулите се отпускат, болките намаляват и човек възстановява работоспособността.

Известно е, че старите българи са носели широки вълнени пояси,

а при тежка физическа работа са затягали кръста си с широки колани, както правят сега носачите, щангистите и някои физически работници. Това е добър начин за профилактика. Най-правилното лечение, което е и най-успешно, е етиопатогенетичното, т.е. причинно-следственото.

Болките в кръста, разпространяващи се и към краката, в над 90% се причиняват от дискогенни лумбо-сакрални радикулити, които съвременната неврология може да лекува вече изключително успешно. Болките се провокират от неправилно движение при вдигане на тежест или по-често след простуда в областта на кръста. Притиска се нервното коренче (радикулис), което реагира с неспецифично възпаление и оток (подуване) в тясното пространство на междупрешленния отвор и предизвиква силна до непоносима болка и контрактура на съседните мускули между прешлените с "блокаж" на подвижността в тази област, за да се ограничат болезнените движения.

Намаляването на възпалението и отока на коренчето

води до практическо излекуване и възстановяване. Това е така просто, че не мога да разбера защо толкова много хора дълго страдат от абсолютно лечима болест и се лекуват при какви ли не "специалисти" и лечители, понякога с тежки последици. Когато лечението продължи повече от 2 седмици и не е достатъчно задоволително, ви препоръчвам да потърсите и второ мнение от по-опитен невролог, който вече е излекувал успешно друг ваш близък или познат. Опитайте вкъщи и ако ходите добре на пръсти и на пети и нямате проблеми с уринирането и секса, никога не се съгласявайте на прибързани мануални "намествания", "газене", мачкане или дори оперативно лечение, преди да чуете поне още едно мнение от по-опитен клиницист невролог. Всичко е поправимо, ако нямате тези смущения, тъй като и най-непоносимата болка е израз на дразнене на нервното коренче, което обаче е "живо" и чрез болката "сигнализира" за проблем, който в повечето случаи е успешно разрешим.

Съвременното лечение е насочено към бързо и успешно ликвидиране

на диско-радикулерния конфликт и възпалението на притиснатото коренче. Болката е важен и много полезен симптом, показващ, че коренчето е „живо” и че съществува възможност за пълното му възстановяване, когато се освободи от притискането с различни съвременни лечебни методи, като му се даде възможност успешно да провежда нервните импулси, за които то “отговаря”. Опасностите идват най-вече от неправилно лечение и неправилно разбиране на причината за болките.

Не бързайте с оперативното лечение, защото механичното отстраняване на притискането

е свързано с много допълнителни травматични промени и проблеми в съседните тъкани и стави и променя значително съотношенията в този отдел на гръбначния стълб, като дава предпоставки за рецидиви и други усложнения, свързани с липсата на премахнатия диск или замяната му с твърди материи, които имобилизират този отдел и натоварват допълнително съседните структури, а срастванията (цикатриксите) след операцията водят до хронични, трудно овладими и неповлияващи се от медикаменти болки и двигателни нарушения, които много често налагат повторно и многократно (3-4-5-6 и дори 13 пъти!?!) оперативно отстраняване на последиците от предишните оперативни интервенции.

Запомнете, че

много по-често болките в кръста се обострят от простуден момент в лумбалната област,

отколкото от конкретно физическо натоварване, което някои хора с тежки професии понасят през целия си живот и почти не се оплакват от болки в кръста. Ако болките са съпроводени с парези на мускули, водещи до затруднено или невъзможно ходене на пръсти или на пети или с добавящи се проблеми с уринирането и секса при по-млади хора, лечението също е възможно, но изисква много повече време и упоритост. Не се плашете от интерпретацията на невинаги достатъчно компетентни лекари на “ужасната” находка от рентгеновите, скенографските и магнитно-резонансните изследвания, защото дисковите хернии, протрузии (издувания), стенози (стеснявания) на гръбначния канал, сраствания, изкривявания (сколиози, кифози) и други описани промени са само моментно състояние на нещата.

Решаваща в съвременната неврология е точно поставената диагноза след обстоен и компетентен неврологичен преглед и задълбочено обсъждане на проблемите с опитен невролог. Запомнете, че заболяванията на периферната нервна система, в чиято група са и дискогенните лумбосакрални радикулити, неврити и полиневрити, в повечето случаи са успешно и напълно лечим неврологичен проблем, но изискват голяма компетентност и богат клиничен опит.

 

Доц. д-р Борислав Герасимов, дм, Национален консултант по спешна неврология към СМП и МЗ (тел. 112) и Университетската болница „Софиямед“;

GSM: 0888-22-15-15            

Сподели във Facebook