Здраве

14 Октомври 2015

9972

Галина Спасова

Доц. д-р Тошо Балабански е ръководител на Отделението по електрофизиология към Кардиологичната клиника на Националната кардиологична болница в София. Създадено преди 30 години от проф. Георги Урумов като резултат от интензивна експериментална работа, отделението е пионер в тази медицинска дейност, като остава дълги години единственото подобно звено в България. Днес съвременните методи за диагностика и успешно лечение на сърдечните аритмии се прилагат и в други клиники в страната.

- Доц. Балабански, какви са новите възможности, взети на въоръжение в електрофизиологията, за справяне с ритъмните нарушения?

- Ако направим сравнение с годините назад, на практика се покрива вече целият диапазон от ритъмни нарушения на сърцето. И като диагноза, и като лечение. Преди това не беше възможно. Подобриха се технологичните методи, нарасна опитът, разшири се екипът от лекари.

- Кои са местата в света, където се работи авангардно по усъвършенстването на електрофизиологията?

- Водещите специалисти в тази област са в САЩ. В Европа също навлизат съвременните технологии. Говорим за един модерен подраздел на кардиологията, който създава абсолютно здраве. Това ще рече, че процедурата е ефективна, тъй като решава дефинитивно някакъв проблем. Една процедура при нас продължава, първо, по-дълго време в сравнение с останалите процедури и в кардиологията, и в медицината като цяло. Може да продължи до пет-шест часа, ако е по-сложен случаят. На практика под местна упойка и под рентгенов контрол се въвеждат в сърцето тънки жички, наричаме ги катетри, чрез които се регистрира електрическата активност на сърцето и лечението се състои в пропускане на ток с висока честота вътре в самото сърце. Ефектът е в нагряване на връхчето на единия от катетрите до температура обичайно около 50 градуса, с което се постига лечебният ефект - трайното излекуване на съответната аритмия. Работният ни ден протича с една до три подобни процедури. Предшествани, естествено, от различни изследвания, които са подготовка към такава процедура. Всекидневно правим и консултации на пациенти от цялата страна.

Резултатите на нашето отделение са съизмерими с добрите подобни звена в Европа. Това означава, че се постига излекуване при около 400 пациенти годишно, което е един добър показател, като успеваемостта от съответните процедури (аблации) е 95-100%. Естествено, има и такива аритмии, при които резултатът не е толкова добър.

- Генетично ли са обусловени аритмиите, или по-често са състояние, свързано с други фактори? Може ли рискът да се намали?

- Една част от ритъмните нарушения са генетично обусловени. Друга част възникват в резултат на някакво сърдечно заболяване, а трета част се наблюдават при иначе абсолютно здрави хора, тоест - причината не е съвсем добре определена. Това, което можем да препоръчаме, е да се ограничават дразнители от типа на кафе, цигари, понякога екстремни натоварвания, които може да провокират такива аритмии. Пушенето действително може да бъде провокиращ фактор за начало на ритъмно нарушение, ако има предиспозиция, предразположение към такова нещо. Не толкова като причина, колкото като провокиращ фактор.

- Забелязва ли се някаква тенденция в заболеваемостта от този тип сърдечни проблеми?

- Има тенденция за увеличение на така нареченото предсърдно мъждене като вид аритмия. И тази тенденция не е само при нас, в България, но се отчита от колегите по целия свят.

- Има ли обяснение?

- Съществуват сърдечни и извънсърдечни причини. Най-честата извънсърдечна причина е проблем с щитовидната жлеза, дисфункция, което до известна степен се свързва с увеличения радиационен фон. Доста висок е процентът на пациентите със затлъстяване и метаболитен синдром. Значение за възникването на състоянието има и сънната апнея. Сърдечните причини могат да са или структурно сърдечно заболяване, или първична електрическа болест на сърцето. Но тенденцията е към увеличаване на този вид аритмия, което има и много високо социално значение, особено в България - знаем колко висок е броят на мозъчните инсулти.

Най-елементарното нещо, което препоръчваме, е хората да проверяват пулса си или да измерват кръвното налягане, с което също може да бъде уловена една неритмична сърдечна дейност

- Каква е точно връзката между мозъчния инсулт и предсърдното мъждене и според Вас известна ли е тя сред населението?

- Полагаме усилия хората да разберат, че връзката е много тясна. Предсърдното мъждене води до това, че кръвотокът в сърцето се забавя и така се създават условия за образуване на тромбче, съсирече в сърцето, което при определени условия може да достигне до мозъка. Разбира се, и до всички други органи. Но когато стигне до мозъка, тогава настъпва мозъчен инсулт. Дори и съвсем кратки „залпове“ на мъждене могат да предизвикат тромботичен инцидент в мозъчните съдове. От гледна точка на риска от исхемичен инсулт няма значение дали предсърдното мъждене е перманентно или пристъпно, защото и в двата случая кръвотокът в сърцето се забавя.

- Какви са усещанията, симптомите при предсърдното мъждене?

- Често това ритъмно нарушение протича без никакви оплаквания, което е и причина първата му проява понякога да бъде мозъчен инсулт. Най-елементарното нещо, което препоръчваме, е хората да проверяват пулса си или да измерват кръвното налягане, с което също може да бъде уловена една неритмична сърдечна дейност. Не е проблем човек да го прави всеки ден. Няма значение по кое време. Обикновено пулсът е ритмичен при нормални ситуации. Когато има някаква неритмичност, се усеща и моментално човек трябва да се обърне към своя лекар. Така че основната ми препоръка е - проверявайте пулса си всеки ден.

- Има ли някаква връзка с възрастта, с пола рискът от това нарушение?

- С нарастване на възрастта съвсем категорично може да се каже, че нарастват и случаите на предсърдно мъждене. Това се обяснява с възрастови промени в тъканите на сърцето. Образува се така наречената фиброзна тъкан, която обуславя и настъпването на това предсърдно мъждене. Почти еднакви са процентно случаите на предсърдно  мъждене при двата пола, но практиката показва, че жените по-често получават инсулт.

- Как се диагностицира и лекува това ритъмно нарушение?

- При посещението при лекаря той започва винаги с неинвазивни изследвания – ЕКГ или холтер (24-часов запис), ехокардиография, велоергометрия – запис на работата на сърцето по време на физическо натоварване, някои лабораторни данни. Добре е да се види и ендокринният статус, защото някои хормонални промени могат да протекат с ритъмни нарушения. Лечението може да бъде медикаментозно, може да бъде и с аблация, но резултатите далеч не доближават и в двата случая сто процента. И медикаментозното също не е така ефективно, както бихме искали да бъде по отношение на контрол на ритъма. Затова предсърдното мъждене е много сериозен проблем - защото няма категорично, сигурно лечение. Нито медикаментозно, нито инвазивно. Но разполагаме със съвременни медикаменти, които твърде успешно подобряват профилактиката на инсултите.

- Вие как се грижите за сърцето си?

- С умерено физическо усилие. Имам си една градинка от около 80 квадрата, в която обикновено прекарвам следобедите, работейки.

 

Сподели във Facebook