Два не толкова популярни витамина

Витамин U

Витамин U се използва при лечението на пептична или дуоденална язва. Той се препоръчва и на пациенти, страдащи от киселинен рефлукс и други нарушения на стомашно-чревния тракт. Според някои специалисти витамин U помага и за лечението на кожни язви. Всъщност той не е витамин в истинския смисъл на думата, а по-скоро ензим, известен като  S-methylmethionine, който се съдържа в естествен вид в някои храни, като зелето.

Язвите са болезнени отворени рани по стените на стомаха, тънките черва и езофагуса. Най-често те се причиняват от бактериална инфекция, тютюнопушене или прекален прием на лекарства. Традиционно язвите се лекуват с медикаменти, които намаляват отделянето на стомашни киселини, или с противовъзпалителни лекарства. Но витамин U се използва като естествено средство за лечение на раните и облекчаване на болките, съпътстващи пептичните и дуоденалните язви.

През 1952 г. д-р Гарет Чини извършил проучване със 100 пациенти, страдащи от язва, като ги накарал да пият няколко пъти на ден пресен сок от зеле. Този зеленчук съдържа голямо количество S-methylmethionine. При две трети от пациентите симптомите на заболяването изчезнали. Заради естествените му лечебни свойства Чини нарекъл ензима витамин U.

Смята се, че този витамин засилва производството на mucin в организма – вещество, което се отделя от епителиалните клетки в тъкан, която образува предпазен слой върху стените на храносмилателния тракт и стомаха. Естествени източници на това вещество са зелето, житото, аспержите, броколите. То се съдържа и в други листни зеленчуци и в листата на репичките и ряпата. Витамин U може да се приема и като хранителна добавка във вид на капсули, прахчета или спрейове. Установено е, че лечебните свойства на витамин U изчезват при топлинна обработка и затова за лечение трябва да се използват само сурови храни. Няма определена дневна доза за прием на витамина. Препоръчително е за страдащите от язва да се консултират с лекар, преди да предприемат ежедневен прием на S-methylmethionine.

Витамин H

Витамин H, по-известен като биотин, е част от групата B комплекс. Всички витамини от този комплекс помагат на организма в превръщането на въглехидратите в глюкоза, която доставя енергия на организма, както и в усвояването на мазнините и протеините. B витамините са необходими за здравето на кожата, косата, очите, черния дроб и нервната система. Като всички В витамини витамин Н е разтворим във вода, което означава, че не може да се натрупва в организма. Той се произвежда от чревни бактерии и се съдържа в малки количества в някои храни. Биотинът е много необходим на бременните жени, защото помага за нормалното развитие на ембриона. Общо взето, недостигът от биотин е рядкост.

Симптомите на дефицита на витамин Н са оплешивяване, суха и люспеща се кожа, разцепвания в ъгълчетата на устата, подуване на езика, сухи очи, загуба на апетит, умора, безсъние и депресия. Обикновено липсата на този витамин се причинява от продължително хранене чрез системи – парентерално хранене, както и чрез приемане на антибиотици и медикаменти против конвулсии, които унищожават произвеждащите биотин бактерии в стомаха.

Биотинът се съдържа в маята, варените яйца, особено в жълтъка, сардините, ядките, пълнозърнестите храни, карфиола, бананите и гъбите. Биотинът присъства в мултивитамините и витамините В комплекс. Както за всички хранителни добавки, приемът на биотин трябва да се съгласува с лекар. (ЖД)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 106