Здраве

23 Септември 2013

4599

Животът днес

Държавата осигурява студентите ни в чужбина до 26 г., но трябва бележка

Десетки хиляди български студенти заминават да учат в чужбина всяка година. Ако са редовно обучение, до навършването на 26 г. здравните им вноски се плащат от държавата, припомнят от НЗОК. Подробна информация за всичко, което студентите трябва да знаят, е публикувана в credoweb.bg. Същото важи за нашите ученици и докторанти държавна поръчка, които учат навън.

В чуждата държава те имат право да получат безплатно, без да се осигуряват допълнително, спешна и неотложна медицинска помощ. Преди да заминат, е необходимо да си издадат Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Тя важи в страните  от ЕС, Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Швейцария. 

Учащите следва да не прекъсват своето здравно осигуряване в България. Студентите на редовно обучение до 26 г. трябва регулярно да представят в Националната агенция за приходите (НАП) удостоверение от чуждото учебно заведение за учебна година/семестър (с легализиран превод на български език), че са студенти в ЕС. Само така здравните им вноски ще бъдат платени от републиканския бюджет.

Консултации, свързани с определяне, начисляване и внасяне на здравни вноски, както и за евентуално излизане от (или влизане в) здравноосигурителната система се предоставят в НАП (nap.bg). Има и телефон за консултации на граждани: 0700 18 700 - на цената на един телефонен разговор - за цялата страна.

За студентите над 26-годишна възраст е необходимо ежемесечно самоосигуряване в НАП – по сметките за здравно осигуряване. Ако те се осигуряват здравно в страната по престоя, в този случай при завръщането си в България след завършване на обучението трябва да представят формуляр Е104/S041, издаден от страната - членка на ЕС, за да им бъдат признати в България периодите на здравно осигуряване там. 

Българските студенти могат да се осигуряват редовно и в страната, където пребивават. Тогава те могат да получават на място пълен достъп до здравноосигурителни услуги. В този случай обаче трябва да подадат заявление за формуляр Е 104 до НЗОК или до РЗОК (където е личният им лекар). Така ще се избегне т.нар. двойно осигуряване, което не е разрешено от европейските регламенти.

При завръщането си в България студентът, който се е осигурявал здравно в другата страна, изисква от чуждия здравен фонд  формуляр Е104, в който са описани периодите на здравно осигуряване по време на следването му. Този формуляр се представя в НАП, за да му бъдат признати периодите на здравно осигуряване. Има възможност НЗОК да изиска формуляра и по служебен път, но това ще отнеме време до получаването му у нас.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 69