Здраве

23 Февруари 2015

1316

Животът днес

Една от 5-6 двойки има проблеми да зачене дете

Според международната статистика, която се отнася и за България, в наши дни 15-20% от младите двойки имат проблеми със зачеването. Това пише в профила си в CredoWeb Георги Дойчев, главен ембриолог в МЦ „Афродита“. 

Най-често срещаните здравни проблеми, свързани с безплодието, са тубарен фактор и ендометриоза при жените или нисък брой и намалена подвижност на сперматозоидите при мъжете. За двойките с репродуктивни проблеми е важно, че през последните години много се развиха методите за диагностика на генетични заболявания на ембриона преди имплантиране в матката, като по този начин се предотвратява раждането на деца с вродени дефекти. 

Влошаването на характеристиките на спермата е сред основните причини за това. Статистически анализи в много страни (Англия, Шотландия, Франция, Дания, България) показват, че обемът на спермата и броят и подвижността на сперматозоидите намаляват през последните десетилетия. Във Франция се наблюдава спадане в средния брой сперматозоиди в спермограмите на мъжете с около 2% за всяка година от живота. Аналогични резултати наскоро бяха обявени и за България. Затова е важно двойките да имат улеснен достъп до медицински услуги и държавно финансиране.

Успехът в борбата с безплодието е висок (25-30% на опит) и зависи от причините за проблема при двойката и от конкретната терапия. Средната вероятност за зачеване при млада и фертилна двойка е около 20% за всеки опит в дните около овулация. Тогава изглежда, че инвитро е доста ефективна алтернатива.

За повече информация потърсете профила на МЦ „Афродита“ в credoweb.bg

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 134