Специалисти от ООН опровергаха мита за ползата от малки дози алкохол, твърдейки, че употребата му води до преждевременна смърт, рак и сърдечносъдови заболявания. Резултатите от изследването на експертите са публикувани в списание Lancet.

Днес алкохолът отнема живота на 3 млн. души на планетата годишно, съобщават от ООН.

„Ние събрахме най-обширния набор от данни, посветен на проблема. Сега можем категорично да заявим, че негативният ефект от спиртните напитки изчезва само в случаите, когато количеството на изпитото клони към нула. Развенчахме мита, че една-две дози алкохол са полезни за здравето“, заяви Емануела Гакиду от университета във Вашингтон, САЩ.

През последното десетилетие се появиха много изследвания, доказващи връзката между употребата на алкохол и развитието на рак в редица органи. Например през 2010 г. учените доказаха, че бирата в големи количества може да ускори развитието на рак на стомашно-чревния тракт, а през 2011 и 2013 г. установиха пряка зависимост между алкохола и рака на гърдата.

Специалистите от Вашингтон отбелязват, че се е увеличил обаче броят на учените, които твърдят обратното – хората, пиещи неголеми количества вино или бира, живеят по-дълго от трезвениците. Подобни заявления и публикации предизвикаха спорове между медиците, които така и не са намерили обяснение за феномена.

Гакиду и колегите ѝ, работещи под егидата на ООН, провели най-масовото и мащабно проучване на данните, събирайки статистиката за злоупотребата с алкохол в 195 страни през последния четвърт век. Те обединили резултатите от почти 1,5 хиляди научни изследвания, касаещи влиянието на алкохола върху здравето на хората и върху жителите на отделни държави и региони. В крайна сметка експертите установили, че всеки четвърти жител на Земята е употребявал или употребява алкохол – общият им брой е около 2 милиарда. Любопитното е, че броят на пиещите мъже (63%) незначително превишава броя на пиещите жени.

Най-много спиртни напитки употребяват европейците. Например в Дания почти всеки мъж (97%) и жена (95%) признават, че са пробвали алкохол, а в Норвегия, Германия, Полша и Франция почти не им отстъпват. Както може да се очаква, най-малко пият в мюсюлманските страни в Близкия Изток.

Според специалистите на ООН всяка година около 3 млн. души по света умират от злоупотреба със спиртни напитки. Най-силно са засегнати младите мъже от 16 до 49 години. Всяка десета смърт в тази възраст е свързана с алкохола. Въпреки общата статистика най-високата смъртност не е в Европа, а в Африка и в бившия СССР. Първото място в антирейтинга заема Лесото, където 140 души на 100 хиляди умират от употреба на спиртни напитки. На второ място е Русия, на трето – Централноафриканската република, а на четвърто – Украйна. В този списък попадат още Латвия, Литва, Казахстан и Беларус.

„Всички тези страни трябва да обърнат сериозно внимание на нашата статистика и да изработят пакет от мерки, които биха помогнали на гражданите да намалят употребата на алкохол или напълно да се откажат от него“, предупреждават Гакиду.

Сподели във Facebook