Европейско пространство за електронно здравеопазване

Електронното здравеопазване е сред приоритетите на Евросъюза и включва редица средства, базирани на информационните и комуникационните технологии. Тези средства се използват за подпомагане и подобряване на профилактиката на заболявания, поставянето на диагнози, лечението, контрола и управлението на здравето и начина на живот.

Електронното здравеопазване обхваща например взаимодействието между пациентите и доставчиците на здравни услуги, предаването на данни между институциите или общуването между пациенти или между здравни професионалисти. То също така включва мрежи за здравна информация, електронни здравни досиета, телемедицински услуги и лични преносими комуникационни системи за наблюдение и оказване на помощ на пациентите.

Инструменти на електронното здравеопазване например осигуряват потенциално животоспасяваща здравна информация, където и когато е необходима - критичен въпрос при увеличаването на трансграничното движение на граждани и пациенти. Съвременните технологии може да донесат значителни ползи за цялата общност чрез подобряване на качеството на здравеопазването и достъпа до него.

Европейският съюз е на път да създаде „Европейско пространство за електронно здравеопазване“, което ще координира действията и ще насърчава взаимодействието между заинтересованите страни.

Специфични цели са създаването на електронни здравни досиета, на мрежи за информация между здравните заведения за координиране на действията, когато здравето на много хора е изложено на риск, гарантирането на онлайн здравни услуги, като информация за здравословен начин на живот, профилактика и много други.

За да е успешно това начинание, е необходимо да се вземат предвид не само нуждите, а и да се гарантира участието на гражданите, пациентите и здравните професионалисти при изпълнението на стратегии и проекти.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 43