Учените вече са категорични, че употребата на минимум 25-29 грама фибри на ден намалява риска от редица заболявания. За да стигнат до този извод, експерти анализирали 185 изследвания, съдържащи данни за 135 милиона души, както и резултатите от клинични проучвания с участието на 4635 възрастни хора.

Това количество фибри понижава риска от смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания с 15-30%. А опасността от исхемична болест на сърцето, инсулт, диабет тип 2 и рак на дебелото черво се намалява с 16-24%.

Специалистите смятат, че ежедневната употреба на 25-29 г фибри е достатъчна, но някои данни показват, че по-голямото количество може да гарантира по-добра защита – рискът от всякакви неинфекциозни заболявания намалява с 13-33%.

Богатите на фибри продукти повишават чувството на ситост и помагат да се контролира теглото, което влияе благоприятно върху нивото на липидите и глюкозата в организма.

За съжаление според статистиката малко хора в развитите страни употребяват по 25 г фибри на ден, като средното количество е 20 г.

Сподели във Facebook