Правителството на Израел разреши физическите упражнения на разстояние 500 метра от дома. В същото време хората, които се движат навън без маски, рискуват да бъдат глобени. Лекарите обаче предупреждават, че комбинацията между желанието да тренираш и съобразяването със заповедта на властите, е опасна. Известно е, че при физически упражнения честотата на дишане е повишена, както и сърдечният ритъм. Маските позволяват да вдишаш въздух, но част от издишания с повишено съдържание на въглероден диоксид се задържа в тъканта. А пониженото ниво на кислорода и увеличеното количество на въглеродния диоксид може да доведе до лишаване на мозъка от кислород, до главозамайване и загуба на съзнание. Така расте рискът от падане и травми.

Друг проблем е ефективността на маските в условията на повишена физическа активност. Поради учестеното дишане и повишено изпотяване маските се овлажняват и губят ефективността си. Освен това маските затрудняват дишането и се налагат по-големи усилия. Затова специалистите препоръчват тренировки с по-малка интензивност или спорт вкъщи без маски.

Доказано е обаче, че физическите упражнения могат да помогнат за по-лесно и бързо справяне с COVID-19, защото укрепват сърдечносъдовата система и имунитета. Затова хората не бива да се отказват от спорта, но да избягват прекаленото натоварване, когато са с маски.

Сподели във Facebook