Здраве

3 Ноември 2014

1311

Животът днес

Гени и имунна реакция в основата на псориазиса

Псориазис е хронично рецидивиращо заболяване, което засяга не само кожата и нейните придатъци (нокти, косми), но и други органи като стави, гръбначен стълб, сърдечносъдова система, пише в профила си в credoweb.bg проф. Евгения Христакиева от МБАЛ „Д-р Стоян Киркович” в Стара Загора. На 29 октомври бе отбелязан Световният ден на псориазиса. По кожата заболяването се проявява в различни клинични форми - от леки до умерено или много тежки плакатни форми. Могат да бъдат засегнати всички части на кожата, но най-характерната локализация са екстензорните части на крайниците, скалпа, длани, ходила и туловището. Червени инфилтрирани плаки, покрити със сребристобели сквами, понякога сърбящи, причиняват на пациентите тотален дискомфорт и влошават качеството им на живот.

Не е напълно изяснено кое причинява заболяването. Има генетично предразположение. Някои го причисляват към автоимунните заболявания, но все повече се налага мнението, че е автоинфламаторно. Има убедителни доказателства, че генетични и имунологични фактори са водещи в патогенезата. Значение имат и други фактори като стрес, медикаменти или инфекции. Псориазисът може да се появи в различни възрасти, засяга средно около 1% от населението в света. По екватора почти не се среща, ескимоси и индианци не страдат.

Веднъж започнало, заболяването рецидивира и много често остава до края на живота с по-тежки или по-леки прояви. При неправилно лечение като използването на кортикостероиди, особено системните депо препарати, то преминава в много тежки и терапевтично резистентни форми. Когато медицината няма пълно решение за дадено заболяване, хората често търсят помощ от алтернативната медицина. Опитват хомеопатия, фитотерапия, но понякога попадат и на самозвани лечители. Световният медицински опит признава климатотерапията като таласотерапия и балнеотерапията.

Потърсете профила на проф. Христакиева в credoweb.bg


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 121