Много хора гледат с недоумение на традицията в някои страни да се пие горещ чай, когато термометърът тръгне нагоре. Според специалистите обаче топлите напитки задействат активно изпотяване, което позволява на организма бързо да се охлади, а това сладоледът не може да направи.

Но това не е единственият научен факт, който може да преобърне представите ни за човешкия организъм. Прието е да се смята, че трябва да се храним след, а не преди тренировки. Според резултатите от проведено неотдавна изследване хората показват по-добри спортни резултати, когато са хапнали преди да започнат упражненията.

Друг интересен факт, доказан наскоро – ароматът на ябълки въздейства на човешкия мозък по особен начин, заставяйки го да приема околното пространство по-обширно, отколкото е. Така ябълките могат да помогнат на някои хора да се справят с пристъпите на клаустрофобия. Същият ефект се постига при употребата на краставици. Димът от барбекюто обаче действа точно по обратния начин.

Поредното любопитно откритие, което е много подходящо за лятото, е, че доматите съдържат антиоксиданти, помагащи на организма ни да противостои на вредното ултравиолетово излъчване на слънцето.

Сподели във Facebook