Грижите за сърцето гарантират дълголетие

Всеки ден с лекота можем да правим по нещо полезно за своя най-важен мускул

Според статистиката сърдечните заболявания попадат в топ три на основните причинители на смърт при мъжете. Всяка година възрастта на покосените от инфаркт става все по-малка, а операциите за поставяне на байпас се превръщат в същинска рутина за сърдечните хирурзи. За да не се стига до такива сериозни последици, медиците по цял свят апелират да се набляга най-вече на профилактиката и здравословния начин на живот. По този повод редакторите на специализирания мъжки сайт Men’s Health, обобщават резултатите от хилядите изследвания, направени по тема как да предпазим сърцето си.  Ето някои от техните най-интересни и лесни за всекидневно изпълнение съвети.

1. Яжте сутрин – По време на изследване, включващо близо 4000 души, професори от Харвард установили, че мъжете, които закусват всяка сутрин, са с 44% по-малко застрашени от затлъстяване и с 41% по-малко застрашени от развитието на инсулинова резистентност. Това са два от най-рисковите фактори за появата на сърдечни заболявания.

2. Забравете асансьора – Хората, които всекидневно правят по 4000-5000 крачки допълнително, понижават значително стойностите на своето кръвно налягане. Това е мнението на учени от университета в Тенеси, които съветват редовно да се качваме пеша по стълбите или да слизаме една спирка по-рано от нашата, за да се разходим. 

3. Гледайте филми на ужасите – Според изследователи от Beth Israel Deaconess Medical Center  всичко, което ускорява биенето на сърцето – страшният филм, хубавата книга, дори влюбването – прави сърцето по-силно. Те обясняват, че смущаването на сърдечния ритъм е като бутон за рестартиране, който помага на сърцето да подобри функционирането си.

4. Пийте аспирин – Учени от университета в Северна Каролина открили, че при хората, които никога не са прекарвали инфаркт или други по-слаби сърдечни кризи, редовният прием на аспирин съкращава риска от коронарни сърдечни заболявания с 28%. За да е максимална ползата върху кръвното налягане, пийте по един аспирин вечер, точно преди лягане.

5. Занимавайте се с колективни дейности – Според изследване на Чикагския университет самотните хора се справят по-трудно със стреса, напрежението и трудните житейски ситуации - все негативни за сърцето фактори. Точно на обратния полюс са хората с много приятели, затова специалистите съветват да се стремим по-често да посещаваме места, на които можем да завързваме нови социални контакти. 

6. Затворете прозорците на колата – Специалисти от Харвард наблюдавали здравословното състояние на сърцето при група 40-годишни мъже. Те изследвали какво влияние оказва всекидневното излагане на замърсения въздух. Изводите на д-р Дейвид Кристиани, ръководител на проекта, са: „Колкото повече прахоляк и мръсотия вдишват хората, толкова по-трудно е за сърцата им да се справят с различните видове, дори рутинна, физическа дейност.

7. Заменете джогинга с гребане – Изследване, публикувано в European Journal of Applied Physiology, показва, че в сравнение с бягането при гребането човек напряга много повече от своите мускули. Това от своя страна кара сърцето да изпомпва повече кръв и се явява един отличен кардиоваскуларен фитнес.

8. Изберете грейпфрутите - Всекидневната консумация на този цитрусов плод намалява артериалното стесняване с 46%, понижава нивото на лошия холестерол с повече от 10% и спомага за свалянето на стойностите на кръвното налягане до здравословните му граници.

9. Вземете си почивен ден през седмицата – Според проучване на Щатския университет в Ню Йорк понижаването на стреса, което се наблюдава при еднодневно отсъствие от работното място, намалява риска от сърдечен удар с близо 30%.

10. Купете си боксова круша - Учени от Харвард установили, че при мъжете, които намират начин да дадат воля на своя гняв, рискът от сърдечни заболявания е два пъти по-малък в сравнение с тези, които потискат негативните емоции вътре в себе си.

11. Пийте френски вина – Данни от изследване на American College of Cardiology показват, че във френските вина имат четири пъти повече ензими, защитаващи сърцето, отколкото в германските.
 
12. Намерете си брачна половинка – При женените мъже рискът от смърт вследствие на сърдечни заболявания е много по-малък в сравнение с този при ергените. До този извод достигат канадски учени, които наблюдавали в продължение на няколко години мъже с високо кръвно налягане. Резултатите сочели, че след три години щастлив брак сърцата на бракуваните представители на силния пол били в много по-добро състояние от тези на необвързаните им събратя.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 120