Здраве

24 Февруари 2014

2745

Животът днес

Грипното заболяване може да се повтори

Д-р Бисер ГЕОРГИЕВ, общопрактикуващ лекар в ДКЦ ХІ – София

При грипната епидемия тази година имаше доста по-изразена заболеваемост, с моменти на голямо натоварване и с доста по-сериозни усложнения спрямо миналите години. Най-често те се изразяваха в бронхит и бронхопневмония. Като цяло заболелите бяха и са предимно деца заради това, че в детските градини и в училищата се събират в големи колективи на ограничено пространство за продължително време, което създава идеална среда за разпространение на вирусите. Освен това студеният сезон предполага по-кратък престой на открито и по-ограничено време за проветряване на помещенията. 

Основна грешка е, че обикновено, макар и с неразположение, заболелите не остават вкъщи и ходейки на работа или на училище, предават инфекцията на хората, с които се срещат. Не остават на домашен режим, защото „едно вирусче, какво толкоз“, не се обръщат за консултация към лекар в самото начало на симптомите, което е много важно за предприемане на адекватно лечение и предотвратяване на усложненията. 

Колкото по-рано се отиде на лекар и се предприемат мерки, толкова по-леко и по-бързо отминават грипните симптоми. 

Примерно терапията с противовирусния препарат римантадин хидрохлорид задължително трябва да започне не по-късно от 24 до 48 часа от началото на симптомите и клиничната изява на заболяването. Обикновено мине ли третият ден, откакто са започнали симптомите, вече вероятността да повлияем пълноценно на самото вирусно заболяване е доста по-малка, а честотата на изявените усложнения значително нараства. Освен противовирусните медикаменти препоръчваме на пациентите да приемат витамини, много течности и ако има кашлица – по преценка предписваме препарат за повлияването й. Много зависи от състоянието на самия организъм, но за да се преодолее инфекцията, са нужни между три и седем дни, ако не се допуснат усложнения. 

В момента според моите наблюдения гребенът на грипната епидемия е прехвърлен, броят на заболелите е значително по-малък, отколкото беше в средата на януари. Но заболяването по принцип може да се повтори, тъй като броят на грипните вируси е доста голям. Т.е. преболедуването не означава, че не може да се активира наново грипна инфекция от други вируси, като най-често при повторната вирусна инфекция оплакванията са по-сериозни и процентът на усложненията – по-висок. Тук искам да спомена, че противовирусните препарати са подходящи и за профилактика на инфекцията, особено ако в семейството или сред околните има болен. За съжаление доста малка част от хората си поставиха противогрипна ваксина. Все още мнозина си мислят, че точно те няма да се разболеят и вирусът ще ги подмине.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 89