Здраве

4 Ноември 2014

1849

Животът днес

Грипът е най-тежък при деца и възрастни

С д-р Ангел Павлов, ВМА, Клиника по пулмология и фтизиатрия, разговаря Камен Здравков

-Д-р Павлов, каква е причината малките деца, възрастните хора и хронично болните да изкарват по-тежко грипа?

-Грипът е едно от най-често срещаните остри инфекциозни заболявания, което засяга хората във всички възрасти. Но грипът може да протече особено тежко при децата и възрастните, защото в първите години от живота имунитетът все още не е зрял и напълно изграден, а в третата възраст и при хронично болните често има отклонения в имунитета заради естествените дегенеративни процеси или подлежащите хронични заболявания. Характерно за двете полярни възрастови групи е опасността от бързо влошаване на общото състояние и нарушаване на основни функции на организма. Точно затова при децата и при старите хора трябва да се провежда активна имунизация преди началото на грипния сезон. Това важи с особена сила за пациентите с хронични белодробни, сърдечносъдови, ендокринни и бъбречни заболявания.

-Все още има хора, които смятат, че чрез ваксина срещу грип „ще объркат и изнежат” имунната си система. Оправдани ли са такива страхове?

-Определено не! Напротив, ваксинацията срещу грип всъщност изгражда имунната система и подготвя имунитета на дадения организъм за среща с грипния вирус. Важно е да помним, че заради честата промяна на грипните антигени всяка година ни поразяват различни грипни вируси. Това налага ваксините всяка година да са различни и да са съобразени с конкретните щамове, които се очаква да причинят епидемия. За съжаление няма как да се ваксинираме срещу грип еднократно и това да ни предпазва години наред.

-В рамките на сезона до кой момент може да се прави ваксинация срещу грип?

-Обичайно организмът има нужда от две до четири седмици след поставянето на ваксината, за да изгради антителата, които са необходими за борбата с грипния вирус. Затова ваксинацията трябва да се прави през есента – от септември до ноември. Най-често грипната епидемия при нас настъпва през януари. В САЩ например правят ваксинации през цялото време. Въпросът е, че ако се направи малко преди или по време на епидемията, организмът няма да е готов.

-Може ли с нещо да навреди, ако си направиш по-късно ваксина и след няколко дни се заразиш от грип?

-Не, няма да навреди, просто ваксината няма да е така ефективна, както, ако е направена навреме. 

-Как човек може да различи дали е заболял от грип или от друга респираторна инфекция?

-Характерно за грипа е острото начало, силно влошеното общо състояние, много висока температура, болки по ставите и мускулите на цялото тяло, както и болки в очните ябълки. Обичайно другите респираторни инфекции не протичат така остро и тежко. 

-Какъв е правилният подход при заболяване - как да започне лечението, в кой момент да се посети лекарят?

-Съвременното лечение на грипа е със специфични противогрипни препарати, които трябва да бъдат предписани от личния лекар. Въпросът е, че за да са максимално ефективни, те трябва да се започнат максимално рано. Затова съветвам хората да отиват на преглед до 24 часа след началото на симптомите. Преди това могат, разбира се, да приемат симптоматични средства срещу температурата и болките.

-Имат ли място антибиотиците в началното лечение на грипа?

-Не, те не са показани в началния етап на заболяването! Антибиотици се предписват само при установени бактериални усложнения.

-Кои са най-честите усложнения и кога се налага болнично лечение?

-Усложненията могат да са от по-леки до изключително тежки – от отит, ангина, трахеобронхит до пневмония, миокардит, перикардит, менингит, менинго-енцефалит. При тежките усложнения болничното лечение е задължително. Но за да не се стига до тях, трябва да се прави профилактика на грипа с ваксина. 

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 121