Здраве

13 Януари 2014

335735

Петър Галев

Болките в гърдите винаги са повод за тревога, но е много важно човек да има елементарни познания кога трябва да извика спешна помощ, кога може да отиде на лекар, без да отлага и кога може просто да вземе таблетка против болки и да не се притеснява.

При тежест може да се касае за ХОББ - вижте всичко за ХОББ

Проблемът е, че гръдните болки могат да възникнат по много причини, част от които наистина изискват светкавична реакция, за да не се изпусне развиващ се инфаркт, например. Но статистиката сочи, че по-често причина за гръдните болки не е сърцето. Ето как да се ориентирате:

• Исхемична болест на сърцето и инфаркт:
При тях болката започва и се усилва за много кратко време. Болезнената зона е в центъра на гърдите (а не в лявата страна!), а чувството е за стягане, притискане, разкъсване. Това е придружено често от силен страх, изпотяване, гадене. Болката може да се разпространи към лявата ръка, но и към дясната, както и към долната челюст и към корема в областта около лъжичката. Не е задължително кръвното налягане да е необичайно. Дори може да е по-ниско от нормалното. Обикновено такава болка възниква при хора, при които вече е диагностицирано сърдечно заболяване, но може да се появи и за първи път, най-често след физически натоварвания, силни емоции и стрес. В такъв случай трябва да се повика спешна помощ, а междувременно да се вземе таблетка аспирин и под езика да се впръска доза изокет.

Всичко за ХОББ


• Невралгия:
Тук болката е остра, пробождаща, на различни места в гръдния кош и се влияе от дишането и положението на тялото. Обикновено в покой и при задържане на дишането няма болка. При опит за дълбоко вдишване чувството е за „пробождане с нож” отстрани или отзад на тялото. Става въпрос за дразнене на нервно коренче, което отива от гръбнака към ребрата. Ако причината е ошипяване на гръдния отдел на гръбнака или високо разположена дискова херния, тези болки могат да са доста упорити. Много е неприятно, но не застрашават живота. Често изчезват внезапно, както и се появяват. Болките могат да започнат от едно просто обръщане на тялото, при кашляне или навеждане. Повлияват се добре от топлина, както и от широко разпространените аналгетици в комбинация с витамини от групата В, както и от нестероидни противовъзпалителни средства.

• Проблеми с хранопровода:
Често срещаният гастроезофагеален рефлукс може да причини доста силни болки зад гръдната кост, които дори могат да имитират инфаркт. Все пак този рефлукс не възниква внезапно и човек знае, че има киселини, парене и болки. Става въпрос за връщане на кисело стомашно съдържимо от стомаха към хранопровода, който не е предвиден да издържа на такава киселинност. При хронифициране на процеса се появяват ерозии (разранявания), спазми, възпаления. Типичното време за тези болки е нощем, когато легналото положение улеснява допълнително рефлукса. Заболяването е упорито и изисква дълго лечение и спазване на диета.

• Възпаления на белия дроб:
Болките в гърдите при това положение са съпътстващ, но не основен признак. Преди това има кашлица, температура и изобщо признаци на вирусна и/или бактериална инфекция. Все пак ако в хода на простудно заболяване се появят болки в гърдите, а температурата отново тръгне нагоре и се появи хрема, пациентът трябва да се обърне към лекаря, за да се прецени необходимостта от рентгенова снимка. Както е известно някои типове пневмонии не могат да бъдат установени при преслушване на дишането.
Ако не сте сигурни от какво ви болят гърдите и особено, ако болките са придружени от съпътстващи симптоми като обща слабост, сърцебиене, аритмия, изпотяване, непременно потърсете медицинска помощ. Старата максима е, че по-добре един неоправдан преглед по спешност, отколкото пропусната възможност.


 

Сподели във Facebook