Здраве

7 Октомври 2014

2342

Животът днес

Гъбични заболявания на ноктите

Гъбичните заболявания на ноктите (онихомикоза) се срещат у 2-5% от населението, пише д-р Недялко Драголов в профила на Клиника по естетична медицина „Мирабел” – Бургас в CredoWeb.  Те включват няколко гъбични заболявания, предизвикани от различни причинители и протичащи както с поражение на ноктите, така и с поражение на кожата и на космите. При 80% от пациентите гъбичките са по ноктите на краката. Заболяването обикновено започва с големия пръст на крака, на възраст 20-50 г., като преобладават мъжете. 

Онихомикозите са по-чести в умерените и със студен климат страни, където хората носят тесни обувки, а това създава благоприятни условия за развитието на гъбични инфекции, както и в тропическите и субтропическите страни, където тези инфекции са подхранвани от високи температури и висока влажност. Инфектирането обикновено се извършва при предразполагащи фактори: посещение на обществени бани, травма на нокътя, деформация на палците, носене на обувки, заразени с гъбична инфекция, при контакт с болен, повишена потливост, трофични изменения на долните крайници.

Преди всичко развитието им се наблюдава при хора с намален имунитет, но това не е кръвно заболяване. Винаги трябва да се помни, че диагноза "гъбична инфекция на ноктите" може да постави само лекар миколог или дерматолог, защото е необходимо да се проведе не само визуално диагностициране, но и лабораторен анализ.

Симптомите са кръгли и линеарни петна с жълт или сиво-бял цвят в дълбочина на нокътя; промяна в натуралния цвят и блясък на нокътя; удебеляване на нокътя (поразените нокти стават дебели и с вид на начупен и разръфан отпред нокът); повишена чупливост, разпадане на нокътя на парчета; отлепване на нокътя; липса на подобрение при правилна грижа. 

С гъбичните заболявания можем да се преборим. Самолекуването без откриване на точния възбудител не се препоръчва, защото можем да се избавим от външни проявления, но не и от самото заболяване. Лечението е досаден и дълъг процес. Използват се различни орални противогъбични лекарства под формата на капсули, а също и препарати за локално приложение под формата на лакове, мехлеми и кремове. 

Още статии по кожни проблеми можете да видите в профила на Клиника „Мирабел”  http://www.credoweb.bg/Klinika-po-estetichna-medicinadermatologiya-i-venerologiya-Mirabel-profile-20184.html

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 117